Odstranimo ambrozijo!

datum: 18.07.2018
kategorija: Novice

Ker se bliža čas cvetenja pelinolistne ambrozije, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja lastnike zemljišč na obvezno zatiranje ambrozije, zlasti preprečevanje njenega cvetenja in nastanka semen.

Pelinolistna ambrozija kot plevel zaradi svoje razširjenosti povzroča težave in dodatne stroške v pridelavi kmetijskih rastlin. Večjo gospodarsko škodo z občutnim zmanjšanjem pridelka ugotavljajo zlasti v ekološki pridelavi. Težave povzroča tudi pri ljudeh, občutljivih na cvetni prah ambrozije, ki velikokrat obolevajo za alergijskim rinitisom in astmo. Pelod ambrozije je eden najmočnejših znanih alergenov. Prag, ki izzove reakcijo, je zelo nizek, že pri 200 pelodnih zrnih v kubičnem metru zraka. Taka obremenitev zraka se v Sloveniji pojavlja v drugi polovici avgusta in v prvi polovici septembra. Osebe, ki so alergične na cvetni prah ambrozije, lahko alergeno reagirajo tudi na cvetni prah nekaterih drugih rastlin (sončnice) in občutijo pekoč občutek v ustih, ko jedo banano.

 

V Sloveniji je mogoče najti pelinolistno ambrozijo skoraj povsod, saj je nezahtevna glede rastnih razmer. Pogosto se pojavlja na zapuščenih in neobdelanih zemljiščih, ob cestah, železniških progah, ob bregovih rek in potokov, na zapuščenih obdelovalnih ali stavbnih zemljiščih ter na slabo komunalno urejenih javnih in drugih površinah. Od tam se širi tudi na kmetijska zemljišča.

Zato je že od leta 2010 dalje predpisano obvezno zatiranje ambrozije. Imetniki zemljišč so dolžni poskrbeti, da ambrozija ne cveti in ne semeni. Rastline je treba odstraniti pred cvetenjem, najbolje s puljenjem s koreninami vred ali večkratno košnjo (tudi mulčenjem), saj se rastlina hitro obrašča. Za zatiranje bi prišla v poštev tudi uporaba herbicidov, vendar ne tam, kjer gre za ekološko pridelavo. Je pa rastlina že v kratkem času razvila odpornost na nekatere vrste herbicidov.

Cvetenje ambrozije se začne v sredini julija in traja do konca oktobra, višek pa je v avgustu in začetku septembra. Posamezna rastlina lahko proizvede več sto milijonov pelodnih zrn, ki se z vetrovi širijo tudi sto kilometrov daleč. Ambrozija je enoletnica. Jeseni odmre in zimo preživi v obliki semen, ki kalijo od konca marca do začetka julija. Seme je kaljivo 40 let!

Ambrozijo se morda lahko zamenja s pelinom ali smetliko, ker pa ju kot zdravilni rastlini nihče ne odkupuje več, ne bo škode, če 'padeta' v bitki za višje cilje. Sicer pa - ko boste enkrat naleteli na pravo ambrozijo, je zagotovo ne boste več zamenjali.

Mimogrede, fitosanitarni inšpektorji lahko kršitelje oglobijo za 500 evrov, pravne osebe za 1.500.