Zveri je preveč in povzročajo preveč škode

datum: 13.07.2018
kategorija: Novice

Na pobudo občinskega svetnika Dušana Mikuža in sklepa Komisije za kmetijstvo Občine Ajdovščina je bil organiziran posvet glede vse večje škode, ki jo v kmetijstvu povzročajo divje živali, še posebej velike zveri.

Okrogla miza divjad Na posvetu, ki so se ga udeležili predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zavoda za gozdove RS, lovskih družin in kmetov s prizadetega območja, se je razprava sukala o možnostih sobivanja živali in človeka v skupnem kmetijskem prostoru. Razpravljalci so soglašali, da je populacija zveri na našem območju odločno prevelika in da tudi uradni podatki o številu zveri ne ustrezajo dejanskemu stanju na terenu. Zveri je bistveno več, kar je zaznati tudi skoz naraščajoče škode. Poleg tega zveri sejejo strah ne samo med rejce drobnice pač pa tudi med ostale živinorejce. Tudi zaradi varnosti pohodnikov in drugih obiskovalcev narave je potrebno ukrepati, saj zgolj postavljanje opozorilnih tabel (območje medveda oz. volka) ni dovolj.

Prisotni so pozdravili pobudo za organizacijo tovrstnega srečanja, obžalovali pa, da na posvet niso prišli predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Zavoda RS za varstvo narave. Od pristojnih služb pričakujejo, da pristopijo k resnemu, sistemskemu in učinkovitemu reševanju te problematike. Stopnjevati je treba pritisk nanje, tudi na ravni zveze oziroma skupnosti občin. Še bolj so bili razpravljalci nastrojeni proti nevladnim naravovarstvenim organizacijam, ki pogosto brez strokovnih podlag in argumentov ovirajo in onemogočajo učinkovito upravljanje s populacijami divjadi in zveri.

Vladnim službam so poslali sveženj ugotovitev in predlogov. Zveri, pa tudi divjih prašičev in jelenov je preveč, zato je treba povečati odstrel, tudi skozi izredni odstrel, ki bo hiter in učinkovit. Preprečiti je treba širjenje zveri na nova območja preko koridorja, ki poteka skozi občino Ajdovščina proti zahodu. Odškodnine ne bi smele bremeniti lovskih družin in lovcev, odražati pa bi morale realno škodo, zato je treba v zasnovi spremeniti politiko odškodnin. Prav tako je preveliko število lovsko upravljavskih območji v Republiki Sloveniji (kar 15), kar po mnenju predstavnikov lovskih družin bistveno ovira učinkovito spremljanje populacij posameznih vrst živali ter gospodarjenje z njimi.

Skratka, zveri je na našem območju preveč in povzročajo preveč škode.