S polnimi jadri v ponudbo Vipavske doline

datum: 12.06.2018
kategorija: Novice

Na skupni seji občinskih svetov občin Ajdovščina, Renče-Vogrsko in Nova Gorica so včeraj v novogoriški Perli ustanovili skupni Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. Zavod bo načrtoval, organiziral in izvajal turistične dejavnosti na območju občin ustanoviteljic ter oblikoval usklajeno in celovito turistično ponudbo ter jo tudi ustrezno promoviral.

 

Turistična destinacija je lani ustvarila več kot 200.000 nočitev, največ v Novi Gorici (180.000), v ajdovski občini blizu 20.000 nočitev, v občini Renče-Vogrsko pa 10.000 nočitev. V lanskem letu je število nočitev v teh občinah naraslo za 17 odstotkov, povečevanje beležijo tudi v prvih mesecih letošnjega leta. Ugodne trende, ki jim veter v jadra dodaja še uvrstitev Vipavske doline med top 10 destinacij po izboru Lonely planeta, je nedvomno treba nadgraditi. Občine želijo z ustanovitvijo zavoda doseči usklajeno, kakovostno in celovito turistično ponudbo, ki bo izkoriščala naravne ni druge posebnosti območja. Skupna turistična destinacija Nova Gorica in Vipavska dolina bo namreč slonela na treh stebrih - to so vino in kulinarika, dediščinski turizem ter športni in doživljajski turizem.

javniZavod2Obenem bodo preko zavoda lahko izvajali naloge, ki se v strategiji slovenskega turizma nanašajo na destinacijo Nova Gorica in Vipavska dolina. Uvrščena je namreč med 34 vodilnih destinacij v Sloveniji, s čimer lahko kandidira za sredstva, ki jih Ministrstvo za gospodarstvo namenja za promocijo in digitalizacijo vodilnih destinacij. V igri je za 165.000 € nepovratnega denarja. Zato naj bi javni zavod shodil dokaj hitro in že v kratkem bodo imenovali v. d. direktorja zavoda, o imenovanju direktorja pa bodo kasneje odločali vsi trije občinski sveti ustanoviteljic.

Zavod ima dve organizacijski enoti - Nova Gorica, ki skrbi za mesto, in Vipavska dolina s sedežem v Ajdovščini, ki skrbi za preostali del območja. Financiranje je po ključu - MONG 56 odstotkov stroškov občina Ajdovščina 36, občina Renče-Vogrsko pa 8 odstotkov stroškov.

V skupni zavod za turizem naj bi sicer vstopilo vseh šest občin, od izvira do izliva reke Vipave, vendar so od projekta odstopili v Vipavi, Šempetru-Vrtojbi ter Mirnu-Kostanjevici, ker že imajo svoje lastne zavode, so pa odprti za sodelovanje.

Foto David Verlič