Vipavski Križ v znamenju zelena

datum: 08.06.2018
kategorija: Novice

Tudi ta konec tedna Vipavski Križ ne bo sameval, vsaj v soboto ne, ko bo potekal festival vina zelen. Več kot 40 vinarjev iz Vipavske doline bo predstavilo svoje vzorce zelena, pester bo še spremljevalni program.

Domorodna vipavska sorta zelen se je takorekoč že usidrala v zavest ljubitelje vin po celi Sloveniji (ne glede na še vedno pogosto napačno naglaševanje). S pinelo, ki ima svojo fešto na velikonočni ponedeljek na Planini, sta avtohtoni vini postali vlečni sili vinske promocije doline vipavske. Veliko zaslug ima nedvomno Konzorcij Zelen, ki si je pred desetletji zadal nalogo obuditi staro slavo zelena (in kasneje tudi pinele). Konzorcij najdemo med soorganizatorji sobotnega dogodka, ob Zavodu Vipavski Križ in Razvojni agenciji ROD Ajdovščina. Osnovni namen festivala je osvežiti zavedanje o pomenu in žlahtnosti te sorte in jo še bolj približati ljubiteljem vin, ob tem pa seveda obiskovalcem predstaviti zgodovino in znamenitosti srednjeveškega mesteca. Možen bo tudi voden ogled Vipavskega Križa, sicer pa bodo paša za oko še viteške igre, ki jih bo uprizorila skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda. Turistično društvo Šempas bo predstavilo kuhanje polente s pršutom po starem.

 

Seveda pa bo v središču pozornosti prav zelen v vsej svoji raznolikosti, tako zaradi različnih leg in njihovih pedoloških značilnosti kot tudi filozofije vinarjev. Vzorce zelenov je že pred dogodkom ocenjevala posebna strokovna komisija, pred predstavniki Evropskega reda vitezov vina pa bodo razglasili najboljše in med njimi še prvaka festivala vina zelen.