Vipavski Križ in Cesta v središču dogajanja

datum: 01.06.2018
kategorija: Novice

Tudi ta konec tedna po Vipavski dolini ne bo manjkalo prireditev za vse generacije in okuse. Osrednje dogajanje pa bo vendarle osredotočeno na Vipavski Križ in Cesto.

fluviumfest2_2018-page-001.jpgKlavirski festival Fluvium Ars Fest bo doživel že drugo izvedbo in se letos seli s Fužin (cerkve sv. Antona Padovanskega) v Vipavski Križ. V grajski kleti se bodo že ob 17. uri predstavili mladi glasbeniki iz Vipavske doline, ob 20.00 pa bo klavirski koncert talentiranih Larise Rojnić in Petra Bubole. V soboto ob 20.00 bo svoj solo koncert izvedel Miran Devetak, pianist goriškega rodu, ki že vrsto let živi in umetniško deluje v Parizu, kjer se je tudi izobraževal pri priznanem ruskem pianist Igorju Lazku.

Kriški semanji dnevi, ki jih tradicionalno prirejajo okrog Telovega, se bodo začeli v soboto popoldne. Uvod vanje bo odprtje Poti okoli Vipavskega Križa, vendar na Cesti pred domom krajanov. Pot je še en od projektov iz 'Moje pobude', v katerem sta sodelovali krajevni skupnosti Cesta in Vipavski Križ. Pot je krožna, dolga približno 7 km, speljana med polji, vinogradi, oljčniki in sadovnjaki, ves čas jo spremlja pogled na srednjeveški Vipavski Križ, lahko pa se po eni od poti vzpnete na vrh tega vipavskega bisera. Prve pohodnike bo na pot pospremil župan Tadej Beočanin. Pohodniki bodo v Križu lahko spremljali glasbeni koncert OŠ Dobravlje in vrtca iz Vipavskega Križa (19.00), že omenjeni klavirski recital Mirana Devetaka v grajski kleti, ob 21.15 pa sledi še koncert Podokničarjev.

Nedeljo bo v Križu odprl koncert Pihalnega orkestra Vrhpolje (ob 9.15), ob 10.00 bo maša s procesijo. Ves čas bo dogajanje spremljala tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov.

Nedeljsko popoldne se bo nato preselilo na Cesto, kjer tradicionalno slavijo krajevni praznik, v spomin na požig vasi 2. junija 1944. Slovesnost s kulturnim programom in govorov župana Tadeja Beočanina bo ob 17. uri, nato pa veselica z ansamblom Hram.