Vipavska dolina med deset top destinacijami v Evropi po izboru Lonely Planeta

datum: 22.05.2018
kategorija: Novice

Med desetimi kraji v Evropi, ki jih je letos vredno obiskati, je tudi Vipavska dolina. V ugledni medijski hiši so jo na lestvico uvrstili kot presenetljivo neodkrito regijo, ki navdušuje ljubitelje vin in avanturistične popotnike.

Lonely Planet, vodilna medijska hiša za popotniške vsebine in izdajatelj slovitega popotniškega vodnika, je Vipavsko dolino uvrstila med deset najboljših krajev v Evropi (Best in Europe 2018), ki bi jih popotniki morali obiskati v letošnjem letu. Pisce in popotniške strokovnjake Lonely Planeta, ki so opravili izbor in sestavili lestvico, je Vipavska dolina prepričala z lepoto pokrajine, izjemno vinsko ponudbo in lokalno vodenimi turističnimi turami.

V sporočilu, ki ga je ugledni Lonely Planet izdal ob objavi lestvice, so zapisali: »Vipavska dolina je čudovit primer skritega dragulja v srcu Evrope. Ta nadvse privlačna in šarmantna regija ponuja izjemna kulinarična doživetja, vznemirljive aktivnosti in fantastično pokrajino – vse to le malo ven iz Ljubljane. Ob vsem, kar ponuja, je najbrž res presenetljivo, da njenih čarov še ni odkrilo več popotnikov.«

»Uvrstitev med najboljših 10 je potrditev naših usmeritev in prizadevanj, da postane turizem na območju Vipavske doline ena pomembnejših gospodarskih panog. Zavedali smo se, da za množični turizem nimamo pogojev in da so naše možnosti in priložnosti v butičnosti in drugačnosti. Zato smo zgodbo turističnega razvoja gradili na treh povezanih stebrih: na naravnih in zgodovinskih danostih doline, vrhunskih vinskih in kulinaričnih zgodbah ter športnih in adrenalinskih doživetjih, ki omogočajo preživljanje prostega časa v naravi skozi vse leto. Priznanje prihaja v pravem trenutku, ko se med našimi ljudmi zavest o priložnostih v turizmu strmo dviga in je postalo jasno, da je ključ tako v povezovanju različnih ponudb kot tudi Vipavske doline kot enotne destinacije. Upam, da bo zasebna pobuda uspela slediti povečanemu obisku, kar praviloma pomenijo uvrstitve na teh lestvicah,« je ob novici dejal Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina.

Turistična destinacija Vipavska dolina je med sodobne turistične ponudnike odločno stopila ob koncu leta 2015, ko so vse občine v Vipavski dolini združile svoja prizadevanja za hitrejši razvoj turizma in predstavile enotno turistično znamko Vipavska dolina s sloganom "Vse drugače. Vse leto." Dolina ima izjemen potencial za turistični razvoj. Sodobne turiste navdušijo njene naravne lepote in bogata kulturna dediščina, izjemna vina, domače jedi in vrhunska kulinarika ter raznolike možnosti za športne aktivnosti. Najbolj razveseljuje, da so se prodornim vinarjem in ponudnikom kulinarike v zadnjem času pridružili tudi prodorni ponudniki lokalno vodenih tur. Izvirne vinske ture, kolesarske in pohodniške ture ter jadralno padalstvo predstavljajo ena najlepših doživetij v dolini in privlačijo vse več iskalcev pristne drugačnosti. Ob tem se veča tudi ponudba nastanitev, izposoje koles, športnih in kulinaričnih dogodkov ter drugih turističnih storitev.

Skupna prizadevanja in večja vlaganja v promocijo že prinašajo rezultate. V letu 2017 je bilo v Vipavski dolini 14 % več nočitev kot leto prej. Čeprav enodnevnih gostov statistika ne zajame, je večanje števila popotnikov v Vipavski dolini občutno na vsakem koraku.

Vipavska dolina ostaja pristna in je prav zato vse bolj privlačna. To je prepoznal tudi znameniti Lonely Planet. Vsakokrat, ko so pisci te medijske hiše obiskali Vipavsko dolino, so v svojih zapisih poudarjali naravnost pokrajine, lokalno vino in hrano ter prijaznost domačinov. Kar so prepoznali ugledni strokovnjaki za popotništvo, je tudi glavno vodilo pri razvoju turistične ponudbe v Vipavski dolini.

»Izpostavljenost Slovenije in njenega turizma pri vplivnem izdajatelju vsebin, ki jim zaupajo milijoni popotnikov po celem svetu, je nekaj izjemnega. S tem se dvigujeta tako njuna prepoznavnost kot podoba, da gre za destinacije in produkte, ki si zaslužijo pozornost sodobnih popotnikov.  Veseli smo, da sta se na zadnja leta težko pričakovani seznam uvrstili kar dve naši destinaciji: lani Julijske Alpe kot  top regija in letos Vipavska dolina kot top destinacija. Uspeh Vipavske doline je rezultat sodelovanja in truda različnih deležnikov, ki jo razvijajo kot skupno turistično destinacijo z razvito infrastrukturo in zanimivo ponudbo raznovrstnih produktov. Tako jim je uspelo opozoriti na del naše države, ki je zaradi svoje umeščenosti med Slovensko Istro,  Kras in Brda bil včasih spregledan pri popotnikih. Čestitke za uvrstitev na prestižno lestvico z željo, da bi ustvarili še več edinstvenih turističnih produktov za 5-zvezdična doživetja,« je ob objavi lestvice Lonely Planeta dejala mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Lonely Planet je vodilna avtoriteta na področju popotniških medijskih vsebin. Njihovi edinstveni popotniški vodniki in druge medijske vsebine so že desetletja neprecenljiv vir verodostojnih informacij za popotnike po vsem svetu. S svojim vsakoletnim izborom "Best in Europe" predstavlja najbolj vznemirljive, a doslej premalo cenjene destinacije na kontinentu. Uvrstitev Vipavske doline na seznam desetih destinacij, ki jih priporoča tako ugledna medijska hiša, je zato pomembno priznanje.

logo vipavska dolinaTop 10 destinacij v Evropi 2018 po izboru Lonely Planet

Vipavska dolina.si