Moja pobuda v oddaji Dobro jutro

datum: 15.05.2018
kategorija: Novice

Žig v okviru projekta Moja pobuda

Občina Ajdovščina je pri uvajanju participativnega proračuna, ki smo mu nadeli bolj prijazno ime Moja pobuda, orala ledino v Sloveniji. Izkušnje prve izvedbe so bile izjemno dobre, zato je bila odločitev o novem krogu samoumevna. RTV Slovenija je o tem posnela reportažo, ki jo bo predvajala v sredo v oddaji Dobro jutro (približno ob 9.45).

O izkušnjah s participativnim proračunom v občini Ajdovščina bodo v oddaji govorili župan Tadej Beočanin, Vilko Brus, predsednik Komisije za vloge in pobude občanov, ter Angel Vidmar, predsednik KS Lokavec, v kateri sta bili uspešno izpeljani dve pobudi iz prvega kroga.  

V prvi izvedbi so občanke in občani predlagali 101 pobudo, na glasovanje se jih je uvrstilo 50, izglasovanih pa je bilo 36 projektov za dvoletno obdobje (proračuna za leti 2017 in 2018). Več kot polovica je že uspešno končanih, ostali bodo do konca leta. Skupna vrednost bo znašala blizu 400 tisoč evrov, po približno odstotek občinskega proračuna letno.   

V drugem krogu Moje pobude je do razpisnega roka prispelo 75 pobud, kar je sicer manj kot prvič, so pa zato pobude bolje pripravljene in bo na glasovanju 17. junija morda celo več pobud kot prvič. Predloge bodo namreč pretresale strokovne službe občine, nazadnje pa še Komisija za vloge in pobude občanov. Prejšnji teden je občinska uprava preverjala ustreznost pobud glede prostorskih pogojev (lastništvo, natura 2000) in po tej plati bo bistveno manj izločenih kot zadnjič. Sledi še preverba finančnih predračunov.

Največ pobud je bilo oddanih za območje 3 – Vipavski griči (KS Šmarje, Planina, Gaberje, Brje in Ustje), in sicer kar 15. Najmanj pa za območje 2 – Gora (KS Predmeja, Otlica – Kovk, Col in Podkraj), in sicer 6. Izkazali so se tudi mladi, saj so predlagali 8 pobud v skupni vrednosti skoraj stotih tisočakov.