Vse najboljše, monsinjor!

datum: 14.05.2018
kategorija: Novice

Župan Tadej Beočanin in podžupan Alojzij Klemenčič sta obiskala monsinjorja Aleksandra Lestana, ki prav danes praznuje 99. rojstni dan. Gospodu Lestanu sta izročila Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina, za 45 let zavzetega duhovnega delovanja v župniji Črniče.

 Priznanje bi moralo biti izročeno na slavnostni seji ob 5. maju, prazniku občine Ajdovščina, ki pa se je gospod Lestan ni mogel udeležiti. Tako sta se župan in podžupan prav danes, na monsinjorjev rojstni dan, odpravila do Črnič ter mu slovesno izročila priznanje.

Gospod Aleksander Lestan izvira iz Mirna pri Gorici. Že kot otrok je želel postati duhovnik. Po končani osnovni šoli je odšel na gimnazijo v Turin, nato pa na študij bogoslovja na teološki fakulteti v Gorici. Posvečen je bil leta 1942 in v burnih vojnih časih prvo službo nastopil v politično zelo razgibani Idriji, kjer je ostal do konca vojne. Gospod Lestan je zaveden Slovenec, v času vojne je bil v dobrih odnosih z osvobodilno fronto, pridigal je v slovenskem jeziku, opravil mašo tudi za partizane.

Po vojni je najprej 8 let služboval v Velikih Žabljah, nato v Prvačini. Pri 54 letih je prišel v Črniče, kjer je bil pri 60 letih upokojen, vendar nikoli ni bil zares v pokoju. Posebno pozornost je posvečal obnovi kulturne in sakralne dediščine, zelo aktiven je v krajevni skupnosti, kjer si je stalno prizadeval za dobro svojih sokrajanov, za lepše bivanje v svoji vasi. Leta 2010 je prejel naziv monsinjor.

Klen človek – zaupanja vreden duhovnik in zvest državljan – je monsinjor Aleksander Lestan. Pri svojih častitljivih 99 letih še vedno mašuje, vozi avto in pošilja e-pošto.  »Bistvo vere je človek in njegov odnos do soljudi,« je nekoč nekje zapisal gospod Lestan.

Srečanje je bilo nadvse prijetno, gospod Lestan, ki je pri svojih 99-ih še nadvse aktiven mož, je bil obiska nadvse vesel.

Vse najboljše, monsinjor, zdravja in veselja vam želimo!