Po obnovljenih poljskih poteh okoli Vipavskega Križa

datum: 12.05.2018
kategorija: Novice

Zaključuje se še eden od projektov iz 'Moje pobude' - pot okoli Vipavskega Križa. Nastala je na podlagi pobude, da se obstoječe poljske poti okoli Vipavskega Križa funkcionalno obnovijo in ustrezno opremijo za namen turistično rekreacijske vloge. Dobrih 7 kilometrov dolga krožna pot bo namenjena pohodnikom, kolesarjem in tekačem.

Projekt je Občina Ajdovščina financirala v letu 2017 in 2018 in skladno z metodologijo 'Moje pobude' (ker sega na območje dveh krajevnih skupnosti - Cesta in Vipavski Križ) namenila skupno 25.000 € proračunskih sredstev.

 

Pot okoli Vipavskega Križa vodi po obnovljenih poljskih poteh in sprehajalce, tekače ali kolesarje popelje skoz vasi Cesta, Plače in Male Žablje. Je domiselno speljana med polji, vinogradi, oljčniki in sadovnjaki ter včasih zavije skozi gozdiček, ves čas pa jo spremlja čudovit pogled na srednjeveški biser Vipavski Križ. Podlaga je večinoma makadamska, delno asfaltna. Pot je označena z usmerjevalnimi tablicami.

Dolžina same krožne poti je 7,1 km, če pa jo začnemo in končamo v Vipavskem Križu, znaša 8,2 km. Pot je položna, brez večjih vzponov in spustov, saj poteka na nadmorski višini od 80 m do 140 m. Resnejši je le vzpon v Vipavski Križ (176 m nad morjem), v središču poti, do katerega lahko dostopamo iz različnih smeri. Gost bo dobrodošel na postanku pri lokalnih ponudnikih.

Poljske poti so bile skozi zgodovino 'žile življenja' za prebivalstvo okoliški vasi. Poleg čisto praktičnega pomena, dostopa do osnovnega vira preživetja, so predstavljale pretakanje življenjske energije prebivalstva. Ta energija se bo z novim namenom poti prelivala v obiskovalce, ki jo bodo uporabljali v prihodnosti.

Odprtje nove pridobitve bo del dogodkov ob tradicionalnem krajevnem prazniku na Cesti - 2. junija ob 17. uri pred Domom krajanov. Uradno bo pot odprl župan Tadej Beočanin, nakar se bodo po njej podali pohodniki in se iz Malih Žabelj po novi poti 'po rebri' povzpeli v Vipavski Križ, kjer se bodo ravno začenjali Kriški semanji dnevi. Med potjo bo brezplačna degustacija vin in lokalnih dobrot domačih vinarjev. Novo progo bodo preizkusili ajdovski tekači z 'otvoritvenim treningom'. 

Bogomir Tomažič, predsednik KS Cesta in sopobudnik projekta