Filmski teden Evrope in dokumentarec o Borisu Pahorju

datum: 08.05.2018
kategorija: Novice

Boris Pahor med pisanjem, prizor iz filma ...

Ajdovščina letos prvič gosti Filmski teden Evrope – že jutri zvečer si v Dvorani prve slovenske vlade lahko ogledate odličen francosko-nemški film Frantz, v petek dopoldne bodo potekale projekcije za šolarje. Teden filma pa bo spontano zaključil francoski dokumentarec o Borisu Pahorju, ki se bo skupaj z režiserko Fabienne Issartel udeležil projekcije v Ajdovščini.

Frantz_03.jpgNamen Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Festival se je pričel 4. maja in bo trajal skoraj ves mesec, ko bodo po slovenskih mestih potekale projekcije filmov sodobne evropske produkcije. Vsi predvajani filmi so prejemniki podpore podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije, ki  letos praznuje 27 let. Nekateri izmed njih pa so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

V Ajdovščini bodo na sporedu trije filmi, vstopnine ni. Jutri ob 20. uri si v Dvorani prve slovenske vlade lahko ogledate francosko-nemški film Frantz, ki je svobodna priredba filma Broken Lullabay Ernesta Lubitscha. Gre za pretanjeno zgodbo o žalovanju, ljubezni, spominu in spravi, ki pokaže, da je ločnica med lažjo in resnico vse prej kot črno-bela …

V petek dopoldne pa bosta v Dvorani prve slovenske vlade predvajana še dva filma za otroke in mladino – Gospodična Nemitežit (najstniška francoska komedija, ki so ji mladi iz različnih evropskih mest podelili evropsko nagrado mladega filmskega občinstva 2016) in Zverinice iz gozda Hokipoki (norveški lutkovni muzikal). Predstave si bodo organizirano ogledali šolarji.

Boris Pahor: Portret svobodnega človeka

Pahor in Issartel na Nanosu, prizor iz dokumentarca Spontano bo teden evropskega filma v Ajdovščini zaključila projekcija dokumentarca o Borisu Pahorju, v nedeljo, 13. maja, ob 16. uri, v Dvorani prve slovenske vlade. Projekcije se bosta udeležila Boris Pahor in režiserka Fabienne Issartel! Po ogledu bo prof. Nejc Rožman Ivančič moderiral pogovor z umetnikoma.

Dokumentarni film Boris Pahor, portret svobodnega človeka je poklon velikemu slovenskemu pisatelju iz Trsta, narodotvorcu, borcu za svobodo, kraški korenini, ki je, med drugim, preživel taboriščno izkušnjo. Celovečerni dokumentarec nam razkriva umetnikovo življenje, delo, ljubezen, a tudi (težko) zgodovino Evrope, ki ji je bil priča. Zato lahko Pahorjevo osebno zgodbo beremo kot univerzalno.

Leta 1920 je bil mali Boris v bližini svojega doma priča požiga tržaškega Narodnega doma, tragičnega simbolnega napada fašistov na slovenstvo v tem mestu. Star je bil 7 let. Sledila je prepoved slovenskega jezika v šoli in na ulicah ... Čez noč se je moral odpovedati svoji identiteti in postati »nekdo drug«. Ta travma postane motor njegovega življenja.

Portret Fabienne Issartel, foto Laurent Charpentier Leta 2008 se je Fabienne Issartel po branju Pahorjevih besedil, ki so bila dostopna v francoskem jeziku, odločila, da pisatelja obišče na njegovem domu v Trstu. Ravno v tem času je v italijanščini ponovno izšlo njegovo delo Nekropola, tokrat s predgovorom slavnega tržaškega pisca Claudia Magrisa. Italija končno pokaže zanimanje za življenje tega 95-letnega junaka, ki je nenadoma vabljen v številne televizijske studie in ki v nekaj letih prejme najvišja odlikovanja po vsej Evropi. Večkrat je bil tudi že nominiran za Nobelovo nagrado za literaturo.

Režiserka, ki se v svojem ustvarjanju tudi sicer ukvarja z vsebinami s področja kulture, je celovečerni dokumentarec snemala pet let, od začetka leta 2008 do leta 2014, ko je Pahor v Bruslju prejel nagrado Državljan Evrope.

Vabljeni!