Vinski izbranci se bodo družili z oljčnim oljem

datum: 17.04.2018
kategorija: Novice

V četrtek, 19. aprila, ob 19.30, bo v hotelu Gold Club v Ajdovščini potekala zaključna prireditev letošnjega občinskega vinskega ocenjevanja. Na pokušini bodo letošnji vinski izbranci, izmed katerih bo župan Tadej Beočanin tega večera razglasil Županovo vino 2018, pa tudi oljčna olja pridelovalcev iz območja občine Ajdovščina.

Na letošnje povabilo k ocenjevanju se je odzvalo kar 18 vinarjev iz 10 vinorodnih krajev naše občine, z rekordnim številom vzorcev. Strokovna komisija je imela zahtevno nalogo – oceniti 65 vzorcev in izmed njih določiti najboljša po posameznih kategorijah. Dobitniki letošnjih Listin odličnosti so znani, župan Tadej Beočanin pa bo na četrtkovem družabnem večeru razkril, katero od 11 vin si zasluži naziv Županovo vino 2018 – več o ocenjevanju in izboru. Vina z Listinami odličnosti bodo skozi leto pokušali gostje občinskih prireditev, medtem ko je Županovo vino predvsem namenjeno za protokolarno darilo županovim gostom. 

Letošnja zaključna prireditev pa bo posebna tudi zaradi pokušine oljčnih olj pridelovalcev iz območja občine Ajdovščina. Sajenje oljk in izdelava oljčnega olja je postala precej modna, v naši občini je trenutno šest oljkarjev, ki pridelujejo oljčno olje za trg.

oljkePrva večja domača oljkarja sta Mojca in Iztok Trošt, ki imata največje oljčne nasade – preko 400 dreves jima lepo uspeva na sončnih legah v Plačah. Da je njuno oljčno olje odlične kakovosti govorijo medalje in zlata priznanja z različnih ocenjevanj.

Urška in Janez Capuder obdelujeta oljčne nasade v Vrtovinu. Olje tržita pod blagovno znamko Oljčna olja Ortaona. Prvi oljčnih sta zasadila leta 2008 na enem hektaru, zaradi nagiba v terasah. Danes imata 350 dreves več sort. Za olje letnika 2017 sta prejela zlate medalje na Maslini 2018 v Splitu, na Noćnjaku 2018, v Šempasu. Oljčno olje Ortaona pa se odlikuje tudi po lepo oblikovani etiketi, saj je prejelo prestižen naziv Vice šampion za oblikovanje na letošnji Maslini.  

Družina Podgornik iz Skrilj se z oljkarstvom ukvarja od leta 2010, danes pa ima skupaj 250 oljčnih dreves. Olja tržijo pod blagovno znamko SKRLIN, po skriljskih skrlah. V oljčniku imajo več sort, s poudarkom na istrski belici. Oljčno olj Skrlin je letos prejelo visoka priznanja doma in v tujini – zlate medalje na Maslini v Splitu, na Nočnjaku v Zadru in na tekmovanju Oljka v Šempasu.

Tomaž Kandus je doma iz Ustij, oljkarstvo mu pomeni izziv, zanima pa ga tudi po strokovni plati –  na Fakulteti za humanistične študije v Kopru je diplomiral z nalogo Geografska problematika oljkarstva v Vipavski dolini. Je aktiven član Goriškega oljkarskega društva ter se udeležuje vseh strokovnih izobraževanj in predavanja, in član goriškega panela senzoričnega ocenjevanja oljčnih olj. Prvih 50 dreves je posadil leta 2010, kasneje je oljčnik širil, prihodnje leto namerava zasaditi še 150 dreves. S pridelkom je zadovoljen, na letošnji Maslini in v Šempasu je prejel zlati medalji.   

V Vrtovinu obdelujeta oljčni nasad tudi Nataša in Simon Rupnik. Mlada družina je prevzela staro kmetijo, z razkropljenimi parcelami, na eni od teh imajo, kot pravijo, najlepši oljčnik. Bili so med prvimi v naši dolini, in hkrati zasadili 250 dreves sorte belica in leccino. Držijo se ekološkega smernic, čeprav za sedaj še niso vključeni v ekološko pridelavo. Nataša in Simon Rupnik pravita, da je pomembno biti pošten do narave in do sebe ter sta nadvse ponosna na svoje ekstra deviško oljčno olje.

zlata medalja za oljkarstvo ličen na maslini V Batujah pa ima svoje oljčne nasade družina Ličen. Oljčno olje Ličen je na dveh letošnjih mednarodnih tekmovanjih prejelo zlati medalji – na Maslini v Splitu in na Oljki v Šempasu. Poleg odlične kakovosti se njihovo olje odlikuje tudi po lični embalaži.

Vseh šest oljkarjev bo svoj pridelek ponudilo na pokušino v okviru zaključne prireditve letošnjega občinskega vinskega ocenjevanja, v četrtek, 19. aprila, ob 19.30, v hotelu Gold Club v Ajdovščini, ko bo župan podelili Listine odličnosti letošnjim najbolje ocenjenim vinom ter razglasil Županovo vino 2018.

Prireditev je odprta za javnost, nastopila bo mlada ajdovska glasbena zasedba TPO.

Vabljeni!