Kitajci (hitro) vračajo obisk

datum: 13.04.2018
kategorija: Novice

Po slavnostnem in spektakularnem polaganju temeljnega kamna za Pipistrelovo tovarno v Jurongu na Kitajskem, ki se ga je udeležila tudi delegacija Občine Ajdovščina na čelu z županom Tadejem Beočaninom, bo Ajdovščino že v ponedeljek obiskala 13-članska delegacija iz Juronga.

jurong2Kitajski gostje z županom Juronga Qun Panom bodo najprej obiskali podjetje Pipistrel, v Vipavskem Križu pa jih bo sprejel ajdovski župan Beočanin. Lanski podpis listine o prijateljskem sodelovanju teh dveh občin namreč pridobiva nove dimenzije. Kitajski investitorji so pokazali zanimanje za gradnjo soseske na Ribniku, delovno kosilo v kriški grajski kleti pa bo priložnost za nadaljnje pogovore.

jurong4Mesto Jurong z več kot 600 tisoč prebivalci se neverjetno hitro razvija, gradijo na stotine stolpnic, hkrati pa veliko vlagajo v nove tehnologije, kmetijstvo in turizem. Zato je priložnosti za sodelovanje med občinama še veliko. Čeprav se ajdovska občina po velikosti in gospodarski moči ne more primerjati z Jurongom, pa majhnost ne sme biti ovira, kar nenazadnje potrjuje prav primer Pipistrela. Ena od možnosti je tudi na področju vinogradništva in vinarstva. Pridelajo veliko grozdja, vendar namiznega, za konzum; vina pa uvažajo. Prve stike o morebitnem tehnološkem in poslovnem sodelovanju je med obiskom na Kitajskem navezoval dr. Mladen Franko, prorektor novogoriške univerze, v sklopu katere deluje Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo s sedežem v Vipavi.

jurong3