Filmska vzgoja kot primer dobre prakse

datum: 05.04.2018
kategorija: Novice

V Cankarjevem domu v Ljubljani poteka danes jubilejni, 10. Kulturni bazar - celodnevni dogodek, namenjen predstavitvi kulturne ponudbe v Sloveniji. Med okroglimi mizami in predavanji je za nas zanimiv popoldanski dogodek, na katerem bo sodelovalo številno zastopstvo iz ajdovske občine.

Namen bazarja je v strokovni in širši javnosti prebuditi interes za kulturno-umetnostno vzgojo oziroma za kulturo. Kot primer dobre prakse kulturno-umetnostne vzgoje in povezovanja na lokalni ravni bo predstavljen projekt filmske vzgoje v ajdovski občini, ki uspešno poteka že štiri leta. V tednu filma se v Dvorani prve slovenske vlade zvrstijo izbrani filmi za različen starostne skupine, ki si jih ogleda 2.600 učencev in dijakov. Osnovnim šolam se je namreč pridružila tudi srednja šola Veno Pilon Ajdovščina. Projekt poteka pod okriljem Zveze kulturnih društev Ajdovščina, podpira pa ga tudi Občina Ajdovščina, ki je v ta namen nabavila nov projektor in tako poskrbela za kvalitetno projekcijo.

Pred in po ogledu filma potekajo pogovori z učitelji, med katerimi učence spodbujajo k samostojnemu kritičnemu razmišljanju o lastnih in družbenih vrednotah, medsebojnih odnosih, pravičnosti, integriteti, socialnih vprašanjih in številnih drugih temah. Najmlajši učenci svoje doživetje filma izražajo tudi na različne ustvarjalne načine.

Za izbor filmov in vsebine, ki naj jih predstave izpostavljajo, kot tudi organizacijske zadeve (ogled vseh šol, je namreč velik organizacijski, logistični in varnostno-prometni zalogaj) je poskrbela skupina učiteljev. Za usklajevanje med šolami skrbi Mirjam Kalin, ravnateljica OŠ Dobravlje, ki je tudi ena od pobudnic projekta.

V Cankarjevem domu bosta podrobnosti o projektu ob pedagoških delavcih predstavljala še Artur Lipovž, predsednik Zveze kulturnih društev Ajdovščina in Katarina Ambrožič, vodja oddelka za družbene zadeve Občine Ajdovščina.