Rekordna bera vin na ocenjevanju

datum: 04.04.2018
kategorija: Novice

Na ocenjevanje za izbor županovega vina je letos prispelo rekordno število vzorcev, kar 65. Sedemčlanska komisija jih danes ocenjuje, v četrtek, 19. aprila, pa bo v Hotelu Gold Club javna razglasitev županovega vina in podelitev listin odličnosti.

Komisijo, ki ji predseduje Tamara Rusjan iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, čaka naporno delo, saj bo morala oceniti kar 65 vzorcev. Tudi število vinarjev iz ajdovske občine, ki so poslali svoja vina na ocenjevanje, je letos rekordno – 18 jih je in prihajajo iz desetih krajev občine, praktično iz vseh vinogradniških leg. Največ je zelenov in sauvignonov, po deset, osem je pinel. Večina je sortnih vin, zvrsti je le pet. Prav zvrst, namreč Štokljeva Planta bela, je bila županovo vino za leto 2017, katero vino jo bo nadomestilo, pa bo znano 19. aprila zvečer v Hotelu Gold Club, ko bodo najvišje ocenjena vina v petih kategorijah prejela listine odličnosti.

Ocenjevanje vin in izbor županovega vina sta namenjena promociji vipavskih vin. Tako izbrana vina se točijo na pomembnejših dogodkih v organizaciji občine, županovo vino pa gre v protokolarne namene. Tako so ga gostje (člani delegacij) s seboj ponesli na Japonsko, Rusijo, Kitajsko, Francijo, Veliko Britanijo, medtem ko je veleposlanik Islamske republike Iran pred kratkim prejel med domačega čebelarja.