Prvič zasedali v novih prostorih

datum: 28.03.2018
kategorija: Novice

Redni letni občni zbor članov Društva Matija Vertovec je prvič potekal v društveni, Vertovčevi sobi v Šmarjah. Člani so potrdili poročila in sprejeli načrt za letošnje leto.

Vertovčeva soba je lepo zaživela. Od lanskega odprtja v maju jo je obiskalo že veliko ljudi – pohodnikov, pa tudi turistov, gostov okoliških vinogradniških kmetij. Obiskovalce pritegne zgodba o Matiji Vertovcu, mnogi se prav tu prvič srečajo z njegovim delom. Večino sredstev za obnovo Vertovčeve sobe je društvo pridobilo preko projekta participativnega proračuna Moja pobuda, primaknilo je dobrih 2.000 evrov za opremo.

 

Konec marca je v Vertovčevi sobi prvič potekal redni letni občni zbor članov Društva Matija Vertovec. Udeležba je bila odlična. Poseben gost srečanja je bil predsednik Planinskega društva Ajdovščina Cvetko Ušaj, prijetno presenečen nad lepim prostorom. Čestital je društvu za uspešno delo, za negovanje tradicije ter dodal, da bo tudi v prihodnje vesel sodelovanja na prav vseh področjih. Da je urejen družabni prostor poživil vas, je poudaril tudi Darko Poljšak, predsednik Turističnega društva Vinoreja Šmarje. Društvu Matija Vertovec se je zahvalil tudi za zaupanje in dobro sodelovanje – soba je namreč na voljo tudi ostalim društvom v kraju ter ponudnikom za njihove obiskovalce, saj imata ključe prostora dva domačina - Darko Poljšak in Damjan Orel.

Na rednem letnem občnem zboru so člani potrdili poročila o delu in financah društva za lani ter sprejeli načrt dela. Letošnji, 18. pohod po Vertovčevih poteh bo v nedeljo, 18. novembra. Še pred pohodom bo postavljena turistično-informativna tabla v Tevčah, urejena nova spletna stran z natančnim zemljevidom pohodne poti, več pozornosti bo posvečene tudi promociji in rabi Vertovčeve sobe. Tudi v letošnjem letu bo društvo poskušalo preko projekta participativnega proračuna Moja pobuda pridobiti sredstva – tokrat za urejanje okolice 'jezerca' v Marcih na Planini.

dusankrecicObčnemu zboru je predsedoval Dušan Krečič, tistega večera poln idej in načrtov za prihodnost. Zato je še toliko bolj presenetila vest, da je dan kasneje preminil. Dušan je v društvu nasledil delo Staneta Bačarja. Brskal je po arhivih in iskal zanimive podatke in informacije o krajih in ljudeh ob Vertovčevih poteh ter pripravljal besedila za turistično-informativne table. Bil je iskriv pripovedovalec in je z velikim veseljem obiskovalcem predstavljal Matijo Vertovca, naše kraje, zanimivosti (na fotografiji).