Mala gora, simbol zagnanega dela složne kamenjske skupnosti

datum: 26.03.2018
kategorija: Novice

Na velikonočni ponedeljek, letos bo to 2. aprila, se bomo ponovno povzpeli na Malo goro. Planinska sekcija Kamnje, ki vsa ta leta organizira pohod v spomin na košnjo visokogorskih travnikov, je s slovesnostjo in premierno predstavijo filma o Mali gori v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini obeležila 20. obletnico delovanja. Župan Tadej Beočanin je članicam in članom ob tej priložnosti čestital za predan trud in za velik prispevek k razvoju krajevne skupnosti ter jim izročil Jubilejno priznanje.

20 let PS Kamnje Slovesnost ob 20-letnici Planinske sekcije Kamnje je do zadnjega kotička napolnila Dvorano prve slovenske vlade v Ajdovščini. V prvi vrsti so ob županu Tadeju Beočaninu in predsedniku Planinske sekcije Kamnje Jožetu Vodopivcu sedeli še državni sekretar na Ministrstvu za obrambo RS mag. Miloš Bizjak, predsednik Planinskega društva Ajdovščina Cvetko Ušaj, predsednik Krajevne skupnosti Kamnje Peter Vodopivec in drugi pomembni gostje, zaslužni za delovanje in uspehe sekcije. Po uvodnem pozdravu predsednika sekcije je spregovoril župan. Poudaril je vedno večjo priljubljenost pohoda na Malo goro, ki privlači zaradi lepe narave, prijaznosti ljudi in negovanja dediščine. »Dejavnost vaše sekcije pa se ne konča z Malo goro, tudi v življenju Kamenj in širše se občuti vaše delovanje,« je še povedal in dodal, da upa, da bodo članice in člani sekcije s privlačnim programom še 20 let PS Kamnje naprej skrbeli za svoje dejavnosti in za ohranjanje in krepitev članstva med mladimi. Planinski sekciji Kamnje je izročil Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina, za predano prostovoljno delovanje, za odrekanje in ves trud, s katerim so pripomogli k razvoju krajevne skupnosti, pomembno popestrili pohodniško ponudbo v občini in širili dober glas o naših lepotah. Lep dar je sekcija prejela tudi od Planinskega društva Ajdovščina, sliko njihovega člana, pomembnega ajdovskega slikarja Branega Jazbarja, z značilnim motivom Kamenj. Športno kulturno turistično društvo Kamnje, ki je pravzaprav nastalo na pobudo planinske sekcije in z njo stalno sodeluje, pa je slavljencem podarilo košaro domačih dobrot. Tudi Planinska sekcija Kamnje se je dvema svojima zaslužnima članicama Meti Rustja in Špeli Vodopivec s podelitvijo priznanj zahvalila za dolgoletno dobro delo. 

 

V letu 2012 se je običajnim potem na Malo goro pridružila še ena - Pot koscev in grabljic, označena z zanimivimi tradicionalnimi orodji. Zgodba o velikonočnem pohodu na Mali gori se je začela 7. marca leta 1998, z željo po poživitvi družabnega življenja v kraju. Na čelo je takrat stopil Anton Kreševec in vrsto let ostal predsednik.  Novoustanovljena sekcija je takoj prevzela organizacijo velikonočnega pohoda. Skozi čas se je pokazala potreba po večji koči, ki je iz majhne barake nastala s prostovoljnim delom. Članice in člani skrbijo, da se prav vsako nedeljo pokadi iz njenega dimnika in zadiši po čaju in dobrodošlici za pohodnike. Ob planinski poti je bila pred leti urejena etnološka Pot koscev in grabljic – prav tem spominom je namreč posvečen pohod. Tradicionalni pohod pa je le vrhunec v delovnem letu planinske sekcije, ki organizira izlete tudi v druge kraje in sodeluje pri različnih dogodkih v Vipavski dolini ter tesno sodeluje tako s krajevno skupnostjo, kot tudi s KŠTD Kamnje. . V prostorih stare šole v Kamnjah so članice in člani pred leti uredili stalno etnološko razstavo o košnji na Mali gori. Dobro skrbijo tudi za promocijo pohoda, razstave in kraja.

20 let PS Kamnje Vrhunec slovesnosti ob 20. letnici Planinske sekcije Kamnje pa je bila premiera dokumentarnega filma Mala gora skozi čas, ki ga je posnel in zrežiral Ivo Saksida. Film pripoveduje zgodbo o košnji visokogorskih travnikov na Mali gori in o tem, kako je ta nekdanji običaj vzpodbudil Kamenjce k oživitvi nekdanjih stezic koscev in grabljic. Ohranja pripovedi domačinov, ki so še doživeli prave košnje, govori o nekdanjem trdem delu in skrbnosti tesno povezane skupnosti. Pa o pohodih: o udarniških akcijah in novih pridobitvah – koča na Mali gori na primer je eko-elektrificirana, o udeležbi, ki je iz leta v leto rasla, ne glede na enkrat slabše, drugič boljše vreme. Tudi o polenti s košenino teče beseda – prav takšno, kot jo postrežejo pohodnikom na velikonočnem pohodu na Mali gori, so Kamenjci postregli gostom po koncu slovesnosti ob 20. obletnici Planinske sekcije Kamnje.

Mala Gora Srečno Kamenjci, se vidimo na velikonočni ponedeljek, 2. aprila, na Mali gori!