Občina Ajdovščina regijska zmagovalka

datum: 14.02.2018
kategorija: Novice

Občina Kočevje je prejela nagrado Zlati kamen 2018 za najbolj razvojno prodorno občino, v zahodni Sloveniji pa je slavila Občina Ajdovščina.

V Festivalni dvorani v Ljubljani so včeraj slovesno razglasili in podelili nagrado Zlati kamen 2018 za najbolj prodorno občino, tisto, ki zaradi svoje razvojne, v prihodnost in v dobro vseh občanov usmerjene dejavnosti pomeni primer dobre prakse in zgled za ostale. Med 12 finalistkami je bila tudi Občina Ajdovščina in ob Postojni in Kobaridu postala zmagovalka zahodne Slovenije.

 

kamen18aIz kratke obrazložitve nagrade izhaja, da se »Občina Ajdovščina uspešno preobraža iz tradicionalnega industrijskega kraja v središče visokotehnološke industrije in je v zadnjem času naredila izrazit zasuk v modernost.« Prizadevanja občine, ki jih odlikujejo sveži in inovativni prijemi, dajejo otipljive rezultate, podjetniška klima je zelo dobra. S programom Podjetno v prihodnost je občina zastopala Slovenijo na natečaju EU za spodbujanje podjetništva. Občina je igrala tudi pionirsko vlogo pri vključevanju mladih v procese v občini, prva pa je tudi uvedla participativni proračun (imenovan Moja pobuda), uspešno je tudi sicer vključevanje občanov v javno življenje.

Metodologija ocenjevanja za nagrado Zlati kamen je sicer precej zapletena; žirija je med drugim pregledala več kot tisoč razvojnih dokumentov. Vodja raziskave Zlati kamen Robert Mulej je iz tega izluščil, da so bile v zadnjih štirih letih razvojno najbolj prebojne srednje velike občine z mladimi župani, ki imajo hkrati bogate izkušnje in široke interese.

Zanimivo je tudi, da so hitre in merljive preskoke v zadnjih štirih letih napravile srednje velike občine, takšne z okrog 20.000 prebivalcev. Majhne občine imajo premalo kritične mase, večje pa se počasneje premikajo, meni Mulej.

Uspešne občine se premikajo od infrastrukture k znanju, namesto ideologije v ospredje postavljajo interese. Za prihodnost je odločilen tudi indeks bega možganov, ki pove zelo veliko o tem, kako bo občina v prihodnjih letih privlačna tako za prebivalce kot vlagatelje.