Že 20. Filipov tek na Predmeji

datum: 06.02.2018
kategorija: Novice

Zadnja pošiljka snega je razveselila člane društva Gora, saj bodo lahko Filipov tek in spust, tekmo s staro smučarsko opremo, izpeljali v idiličnem okolju Tihe doline na Predmeji v tradicionalnem terminu - na slovenski kulturni praznik 8. februarja.

Društvo za ohranjanje in varovanje naravne in kulturne dediščine 'Gora' je kar nekaj od dosedanjih 19 Filipovih tekov in spustov izpeljalo na različnih krajih po Gori, saj v muhastih in vse bolj zelenih zimah po Tihi dolini ni bilo vedno dovolj snega. Na slovenski kulturni praznik se tokrat obeta tek na klasični progi v Tihi dolini, v neposredni bližini športnega parka z vso potrebno logistično podporo.

Društvo Gora tekmovanje s staro smučarsko opremo prireja v spomin na prvo smučarsko tekmo v tem delu Evrope (8. marca 1895), ki je potekala s Predmeje v Smrekovo drago in na vrh Malega Golaka, zmagal pa je Filip Kajnradel, zato se po njem prireditve tudi imenuje. Tako se v skupni zbir točk tekme na Predmeji šteje čas približno 500 metrov dolgega vzpona in pa ocena spusta - usklajenost smučanja in opreme, ki mora biti stara najmanj 40 let.

Jubilejno tekmo bo v četrtek z nagovorom na pot pospremil podžupan Občine Ajdovščina Mitja Tripković, lovski rog pa bo začetek tekme naznanil ob 11. uri, razglasitev rezultatov z družabnim programom pa bo ob 13. uri v šotoru.