Čas za sajenje medovitih rastlin

datum: 22.01.2018
kategorija: Novice

Na pobudo slovenskih čebelarjev so Združeni narodi 20. maj razglasili za svetovni dal čebel. Poleg velike prepoznavnosti nas opominja, da moramo prav ljudje skrbeti in omogočati čebelam svoje osnovno poslanstvo - opraševanje rastlin. In zima je primeren čas za sajenje medovitih rastlin.

Vsak posameznik lahko prispeva preživeti čebelam že s tem, če na svoj cvetlični ali zelenjavni vrt, na balkone in v cvetlične lončke posadimo medovite rastline. Te rastline dajejo čebelam medičino in cvetni prah, nas pa bodo razveseljevale s cvetjem in svojo lepoto. Treba je le izbrati prave sorte, tako da bomo prijetno združili s koristnim, da bo torej lepo za naše oko in koristno za čebele. 

Pomembnejše rastline za čebele so: leska, zvončki, trobentice, žafrani, vrbe, telohi, rese, divja češnja, vse začimbnice in dišavnice, vse sadno drevje, oljna ogrščica, akacija, lipa, javor, kostanj, sončnica, ajda, facelija in druge. Precej je tudi rastlin, ki jih gojimo kot okrasne in so prav tako koristne za čebele. Na svoje vrtove sadimo medovite trajnice, kot so: skalni grobeljnik, zvončnica, nageljčki, plamenka, grenik, teloh, jesenska astra, orlica, srčki, potonika, plahtica, ivanjščica, lilija, maslenica, ostrožnik, ameriški slamnik, rman, jetičnik, kamnokreč, šmarnica, krvomočnica, hosta, hermelika, homuljica, jeglič, netresk in številne druge. S primerno zasaditvijo bo naš vrt zažarel v prelepih barvnih odtenkih, čebele pa bodo na njem pridno nabirale medičino in cvetni prah. Poleg okrasnih rastlin so zelo medovite vse začimbnice in dišavnice, ki jih je prav tako koristno imeti na vrtu. To so predvsem žajbelj, origano, bazilika, vse vrste met, hermelika, timijan, pelin, melisa in številne druge. Če imamo na vrtu veliko prostora, lahko zasadimo še večje medovito grmičevje in drevesa, prednost pa dajemo domorodnim vrstam.

Foto Jure Justinek