Zgodovinski vodnik po Stomažu in Skriljah

datum: 09.12.2017
kategorija: Novice

Izšla je nova knjiga, zgodovinski vodnik z naslovom 'Stomaž in Skrilje'. Knjiga je nastala v okviru projekta Moja pobuda participativnega proračuna Občine Ajdovščina.

Dediščina ljudi in vasi pod Čavnom je izjemno bogata, vendar pa o vaseh doslej ni izšla še nobena samostojna knjiga, razen knjižice Skrilje in Skrlani. Posebej o Stomažih pa je bilo tudi v strokovni literaturi zelo malo napisanega. Zato je nastala knjiga o zgodovinskih, kulturnih in turističnih biserih Skrilj in Stomaža.

Avtor knjige je profesor zgodovine Tino Mamić (45), ki je kot novinar knjigo napisal v berljivem in zanimivem slogu. Vodnik je sad večletnega brskanja po tujih in domačih arhivih. Precej so našli ugledni slovenski zgodovinarji v srednjeveških listinah v okoliških arhivih in obe vasi 'postarali' za nekaj let. Vasi sta bili namreč prvič omenjeni prej, kot je bilo doslej znano. Zgodovinskih novosti je v knjigi še več. Denimo, da so Turki plenili po Vipavskem leta 1516, česar zgodovinarji doslej še niso vedeli. Avtor je o knjigi povedal: »Namen knjige je Stomažanom in Skrlanom, pa tudi vsem Slovencem, pokazati, kaj se je v preteklosti dogajalo pod Čavnom. Kaj so počeli naši predniki. Kdaj so se naselili v obeh vaseh. Kaj so počeli znameniti ljudje, rojeni pod Čavnom. Vsega tega sploh ni malo. Gradiva je toliko, da bi naredili več knjig. Upamo si pomisliti, da bo pričujoča knjiga koga spodbudila, da pobrska po kašči. Tako se bo gotovo našel še kakšen star dokument.«

Založnik knjige je Občina Ajdovščina, izšla je v 500 izvodih in jo bodo brezplačno prejela vsa gospodinjstva obeh vasi, v izposoji pa bo tudi v knjižnicah. Celotna vsebina bo objavljena tudi na spletu, kjer se bo knjiga spreminjala in dopolnjevala.

Stomaž in Skrilje