'Parkiraj izgovore drugam!'

datum: 28.11.2017
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina se bo vključila v vseslovensko akcijo ob mednarodnem dnevu invalidov, po kateri bodo redarji kaznovali neupravičeno parkiranje na mestih, rezerviranih za invalide.

Na fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru so opravili obsežno študijo o parkiranju na mestih rezerviranih za invalide. Podatki so porazni – kar 63 odstotkov vseh vozil ni imelo invalidske nalepke. Na krajih, kjer je težko priti do parkirnega mesta, je ta številka še višja – kar 90 %. Za čisto objestnost pa gre pri dejstvu, da skoraj tretjina voznikov parkira na mestih za invalide tudi, če so v bližini prosta mesta.

Nespoštovanje predpisov je torej splošno razširjeno, pri čemer ne gre zgolj za prekršek, pač pa tudi za pomanjkanje temeljne solidarnosti do posebne skupine voznikov, ki so zaradi invalidnosti v že tako težkem položaju.

Zato je Agencija RS za varnost prometa sprožila pobudo pod delovnim naslovom 'Parkiraj izgovore drugam!', ki so jo podprle praktično vse organizacije, povezane z invalidi. Pobudi so se pridružile številne občine, med njimi tudi ajdovska. Od 3. decembra naprej, ko ves svet obeležuje mednarodni dan invalidov, bodo redarji vzeli pod drobnogled prav invalidska parkirna mesta. Redarji Medobčinske uprave občin Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica, Vipava in Ajdovščina bodo akcijo izvajali 14 dni.