V Vrtovinu in Gaberjah namestili defibrilatorja

datum: 23.11.2017
kategorija: Novice

Po občini Ajdovščina je sedaj nameščenih že 18 avtomatskih defibrilatorjev AED. Nazadnje sta napravi za oživljanje dobili še KS Gaberje in Vrtovin, s čimer je zagotovljena osnovna pokritost občine.

Po mestu Ajdovščini je nameščenih šest avtomatskih defibrilatorjev AED z zunanjo omarico, ostali so razpršeni po vaseh. Predmeji, Otlici, Colu, Podkraju, Lokavcu, Ustjam, Šmarjam, Brjam, Selu in Črničam sta se včeraj pridružila še Vrtovin in Gaberje. Namestitev v teh dveh krajih je predlagala enota Nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Ajdovščina, saj so izračunali, da so dostopni časi do obeh vasi v primeru zastoja srca predolgi.

 

vrtovinAEDObčina Ajdovščina se je zato prijavila na razpis Ministrstva za zdravje in prejela 3.600 evrov za nabavo dveh defibrilatorjev. Tako so napravo AED v Vrtovinu namestili na pročelje tamkajšnje šole, v Gaberjah pa na stavbo krajevne skupnosti.

Za vzdrževanje defibrilatorjev (zamenjava elektrod, baterij itd.) skrbi Območna enota Rdečega križa Ajdovščina. Če v razdobju med rednimi servisi občani opazijo na napravah okvaro ali kaj podobnega, naj torej pokličejo na telefon 05 36 64 930 ali mobitel 051 430 722, elektronski naslov pa je ajdovscina.ozrk@ozrks.si.