Drugod po Slovenij sneg, na Vipavskem burja napovedala zimo

datum: 13.11.2017
kategorija: Novice

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, na Vipavskem že od sinoči pošteno brije burja, ki je zaradi obilnega dežja še toliko bolj neprijetna. GRC Ajdovščina ima danes za seboj že ducat intervencij, čeprav odkritih streh zaradi premočnega vetra in dežja še ni moč reševati.

Tokrat se je burja spravila na zahodni del doline – v naši občini so jo tako najbolj skupili v Črničah, Gojačah, Batujah, pa okoli Sela, kjer sicer niso vajeni tako močnega vetra. Odkrivalo je strehe in obrobe, podiralo drevesa. Zaradi stika na napravi je v enem od objektov v OC Gojače celo zagorelo. Na območju obrtne cone Lipa so gasilci obtežili velikanski kos pločevine, stalno tudi odstranjujejo drevje s cest. V Dolenjah pa so delavci ajdovske komunale reševali vodotok, ki ga je zabilo – drugih večjih težav zaradi deževja pa za sedaj ni. S težavami se spopada tudi Elektro Primorska, tudi v občini Ajdovščina je nekaj naselij za več ur ostalo brez elektrike. Podrto drevo pa je poškodovalo tudi objekt elektro-distribucijskega omrežja na Tovarniški ulici v Ajdovščini.  

 

V povprečju najhujši sunki burje merijo okoli 140 km/h, je pa merilno mesto projekta Wind Risk na ajdovskem stadionu izmerilo še hujšega, kar 176 km/h. Na hitri cesti skozi dolino velja tretja stopnja zapore, promet je torej prepovedan za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse.

Vremenoslovci napovedujejo, da se bo deževje počasi umirjalo, pihalo pa bo še vse do četrtka, čeprav se burja počasi umirja.