Ob dnevu spomina na mrtve

datum: 01.11.2017
kategorija: Novice

Današnji praznik vseh svetih je namenjen spominu na pokojne. Ob spomenikih in na pokopališčih se bodo odvijale spominske slovesnosti. V Ajdovščini je osrednja spominska slovesnost v počastitev praznika tradicionalno potekala na zadnji oktobrski petek, pred spomenikom padlih borcev na robu ajdovskega parka.

Komemoracija 2017Venec sta k spomeniku postavila predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava Božo Novak in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. V kulturnem programu so sodelovali šolarji OŠ Šturje z zborom in recitatorji ter harmonikarski kvartet Glasbene šole Vinka Vodopivca. Govor je pripravil predsednik borčevske organizacije Božo Novak. Slovesnost so okrasili tudi praporščaki.

 

Krščanski praznik vseh svetih ima poganske korenine – v dolgih nočeh okoli zimskega sončnega obrata naj bi se namreč duše umrlih vračale, molitev pa jim pomaga, da se očistijo greha in gredo lahko v nebesa. Na pokopališčih se bodo tako popoldan odvijale slovesnosti.  

Predvsem pa je danes praznični dan za žive, čas za srečanja s sorodniki in prijatelji, za pogovore in spomine na tiste, ki jih ni več med nami.