Dan reformacije, praznik slovenskega jezika

datum: 31.10.2017
kategorija: Novice

Spoštovane občanke in občani, čestitamo vam ob dnevu reformacije, prazniku spomina na protestantskega duhovnika Primoža Trubarja in prve slovenske knjige - Trubarjeva Katekizem in Abecednik, pa prevod Svetega pisma Jurija Dalmatina in prvi slovenski pravopis Adama Bohoriča.

Ob zgodovinski povezanosti je prav jezik tisti, ki ljudi združuje v narod. Materni jezik gradi narodovo kulturo ter socialni, gospodarski in politični razvoj. Dan reformacije je v Sloveniji praznik, ki je ustoličil slovenski knjižni jezik ter Slovence postavil ob bok vsem ostalim narodom. Danes je slovenščina eden najbogatejših jezikov v Evropi ali celo v svetu, je eden redkih južnoslovanskih jezikov, ki je še ohranil dvojino. Hkrati pa ob knjižni slovenščini na našem ozemlju živi še 46 jasno izoblikovanih narečij v šestih pokrajinskih skupinah.

Skozi stoletja so torej naši predniki znali ohraniti najžlahtnejše značilnosti maternega jezika, ki se je skozi čas razvil v danes moderno slovenščino, z bogatim knjižnim izročilom. Z vstopom v Evropsko unijo je slovenščina postala eden od njenih uradnih jezikov. Tujci pravijo, da je zahtevna, da se je je težko naučiti zaradi vseh posebnosti in detajlov, na katere so mnogi jeziki drugih narodov že zdavnaj pozabili, čeprav je prav zaradi tega zanimiva in se je vedno bolj množično učijo. Lahko smo ponosni, da številčno in ozemeljsko majhen narod ohranjamo in negujemo tako bogat jezik.  

Spoštovane občanke in občani, naj vas današnji praznični dan popelje tudi v razmislek o pomenu našega maternega jezika za jutrišnji dan. Toliko stoletij se je ohranil v svoji prvinski podobi, ne dopustimo, da ga modne muhe sodobnega časa siromašijo.