Nova zgodba na Vertovčevih poteh

datum: 17.10.2017
kategorija: Novice

V pripravah na letošnji 17. pohod po Vertovčevih poteh, ki bo 19. novembra, so člani društva Matija Vertovec minulo nedeljo slovesno odkrili novo turistično-informativno tablo v Dolenjah. Pripoveduje o najlepših znamenitostih vasi ter se poklanja ustanovitelju društva in pobudniku pohoda po Vertovčevih poti Stanislavu Bačarju, ki je prav v Dolenjah preživljal svoje otroštvo.

Nov komplet klopi in mize pri tabli Nevidna meja nad Tevčami Vsebino in obliko nove table, ki sledi podobi ostalih na Vertovčevih poteh, so izdelali mladi iz Dolenj in Ustij. Naslovili so jo 'Dolenje, le korak iz mesta na vas', opisuje bogato tehnično dediščino, kulturne in naravne znamenitosti v vasi in okolici. Precejšen del prostora pa namenja predstavitvi Stanislava Bačarja, vsestranskega človeka, ki si je vse življenje prizadeval za dobrobit sočloveka, za dvig narodove zavesti ter za ohranjanje naravne in kulturne dediščine. Slovencem je ponovno odkril Matijo Vertovca, bil je pobudnik pohoda po Vertovčevih poteh in ustanovni član Društva Matija Vertovec, ki se tako poklanja njegovemu spominu. Tabla je bila svojemu namenu predana na krajši prireditvi po zaključku delovnega pohoda članov in prijateljev društva. Ena najmarkantnejših razglednih točk na Vertovčevih poteh Slovesno so jo odkrili predsednik društva Marijan Lozej, predstavnica ekipe izdelovalcev Anja Pipan in hči Stanislava Bačarja Alenka Terlik. To je že deseta tematska turistično informativna tabla na Vertovčevih poteh. V več kot desetletni zgodovini je društvo namestilo table pri cerkvici sv. Marjete, na Planini, v Potoku in Jakulinih, pri koritu pod Vrtovčami, na Vrtovčah, ob mejnem kamnu nad Tevčami, v Uhanjah in na Ustjah.

 

Priprave na letošnji že 17. pohod po Vertovčevih poteh tečejo v polnem zamahu. Poti so dobro utrjene in očiščene, na nekaterih točkah so nameščene nove klopi in mize za počitek pohodnikov. Vabljeni – prvo nedeljo po martinovi nedelji – letos torej 19. novembra, začetek pohoda med 7. in 9. uro pod mogočnim hrastom pred Ustjami, štartnine ni.