Pilon se vrača domov

datum: 13.10.2017
kategorija: Novice

Veno Pilon, Pogled čez most, olje na platnu, 1925, zasebna zbirka

V Pilonovi galeriji se nocoj odpira razstava Vipavska krajina v delih Vena Pilona. Na ogled bodo tudi dela iz zasebnih zbirk. Domov pa se je vrnila tudi stalna Pilonova razstava, ki je poleti gostovala na Koroškem.

Vipavska krajina v delih Vena Pilona nosi naslov razstava, ki je svojevrsten sprehod po umetnikovih krajinah. Razstavljenih bo 14 olj na platnu, 6 grafik in 7 risb, s tremi izpostavljenimi poudarki, tudi danes tipičnimi za Ajdovščino in okolico: pejsaž s pogledi na pobočje Čavna, Gore in Nanosa, z dodanimi monumentalnimi arhitekturnimi elementi; drugi poudarek je Hubelj, dragocen in raznolik vir življenja te doline; tretji poudarek pa je tehnična dediščina na tej slikoviti reki.

Veno Pilon, Ajdovska predilnica, olje na platnu, 1928, zasebna zbirkaSlike za razstavo so izposojene pri zasebnikih, v Državnem zboru RS, nekaj pa jih hrani Pilonova galerija. Kustosinja razstave je Tina Ponebšek, direktorica galerije. Ob razstavi sta izšla katalog z barvnimi reprodukcijami, za katerega je besedilo pripravil dr. Tomaž Brejc, in zgibanka. Odprtje bo nocoj (petek, 13. oktober) ob 19. uri, že v nedeljo, 15. oktobra, ob 17. uri, pa bo prvi javni voden ogled – po razstavi bo vodila kustosinja Tina Ponebšek. Javna vodstva bodo v času trajanja razstave potekala vsak četrtek in vsako nedeljo ob 17. uri. Ob razstavi pa bodo potekale tudi delavnice za otroke.