Oktober v rožnatem, tudi v Ajdovščini

datum: 04.10.2017
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina bo prvič sodelovala v akciji, ki sicer v Sloveniji teče že tretje leto – danes ob 17. uri bo v rožnate pletenine oblečeno drevo v parku za gradom ob Hublju. Rožnati oktober želi ozaveščati o raku dojk, pomenu preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja po bolezni.

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah, v Sloveniji vsako leto zboli 1300 žensk in okoli 10 moških, umre pa skoraj 400 žensk in pet moških. Hkrati pa je rak dojk visoko ozdravljiv – če je odkrit dovolj zgodaj. Organizacija Europa Donna si prizadeva, da bi vse ženske v Evropi imele enake možnosti za zgodnje odkrivanje, zdravljenje in rehabilitacijo po tej zahrbtni bolezni. Slovenija je bila ena od 20 ustanovnih članic mednarodne organizacije, danes jih je že 46.   

V rožnatem oktobru slovenska organizacija Europa Donna pripravi vrsto aktivnosti, med drugim bo letos že tretje leto potekala akcija »rožnate pletenine«, ki se ji prvič pridružuje tudi Občina Ajdovščina. Ovijanje dreves v rožnate pletenine mimoidoče opozarja na pomen preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni. Prepletanje rožnatih niti deluje tudi neposredno, saj kvačkanje in pletenje razvija fino motoriko rok, mišljenje, ročne spretnosti, vztrajnost, razumevanje in upoštevanje navodil – to pa so lastnosti, ki so nujne za uspešno soočanje z boleznijo ter ki pozitivno vplivajo na samopodobo.  

Vabljeni danes ob 17. uri v drevored ob grajskem vrtu, ko bodo članice Europe Donne Slovenije eno od dreves ob Hublju preoblekle v rožnato.