V pripravah na Vertovčev pohod

datum: 01.10.2017
kategorija: Novice

Letošnji 17. pohod po Vertovčevih poteh bo v nedeljo, 19. novembra. Društvo Matija Vertovec je že v polnem zagonu. 15. oktobra bo v okviru društvenega predpohoda potekala tudi krajša slovesnost – v Dolenjah bo namreč postavljena nova turistično informativna tabla.

Dolenje so prva vas, ki jo obiščejo pohodniki na Vertovčevih poteh. Letos bodo kraj, do katerega je iz Ajdovščine le korak, ter njegove znamenitosti in pomembne može lahko bolje spoznali. Vas se ponaša z bogato kulturno-zgodovinsko in naravno dediščino – Napoleonov most, mnogi mlini, cerkev sv. Marjete, pa jame Honice, potoki in fosilna dediščina, ki jo je pretežno odkrival Stanislav Bačar. Tudi njemu društvo posveča velik del prostora na tabli. Stanislav Bačar si je vseskozi prizadeval za prepoznavnost Matije Vertovca, bil je urednik prvega ponatisa Vinoreje (1994), pobudnik Vertovčevega pohoda in ustanovitelj ter prvi predsednik in dolgoletni Društva za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matije Vertovca. Vsebino table so pripravili mladi iz Dolenj in Ustij.

Nova informativna tabla pa ne bo edina novost letošnjega pohoda. Društvo Matija Vertovec je preko projekta participativnega proračuna Moja pobuda prišlo do lastnega prostora. V Vertovčevi sobi v nekdanji šoli v Šmarjah bo pripravljena razstava o Matiji Vertovcu in o delu društva. Posebno bogat bo program osrednje proslave v Šmarjah, živahno pa bo na vseh večjih postojankah na krožni poti.

Vabljeni prvo nedeljo po martinovi nedelji, letos torej 19. novembra, na 17. pohod po Vertovčevih poteh.