V novo sezono z novim dirigentom in predsednikom

datum: 12.09.2017
kategorija: Novice

Z nocojšnjimi vajami v pevski sobi na Štrancarjevi ulici začenja moški zbor Srečko Kosovel novo sezono z novim dirigentom – Andrejem Makorjem.

scekNasploh je bilo v zadnjem času med kosovelovci zelo živahno. Po 16 letih je zbor zapustil karizmatični dirigent Matjaž Šček, s katerim je zbor nanizal številne uspehe. S Ščekovim delovanjem sovpada tudi predsedovanje Franca Kodreta, ki je tudi v kulturi nenaklonjenih časih spretno krmaril kosovelovsko barko in je podpisan pod številne uspešne projekte zbora. Obema se je za neprecenljiv prispevek pri rasti zbora zahvalil novi predsednik Martin Gregorc, ki je po volitvah novega upravnega odbora konec avgusta prevzel vodenje zbora (podpredsednik je Andrej Valič). Zadnji uradni nastop pod vodstvom Matjaža Ščeka se je zgodil na skupnem koncertu z Obalco in Cantico Bohemico v Kopru 26. avgusta, poslovilno srečanje v kleti Vidus v Podbregu pa je mojster sklenil s svojo priredbo ljudske 'Ljubica vstani'.

kodreNa javni razpis za dirigenta zbora se je prijavilo 12 kandidatov, v ožjem izboru so nato ostali trije, ki so prejšnji teden svoj način dela na vajah predstavili pevcem. Najbolj jih je prepričal 30-letni Andrej Makor, ki bo že danes začel z delom. Ob novem dirigentu in novem vodstvu si želijo tudi novih mladih pevcev, avdicije bodo ob torkih ob 19. uri.

Andrej Makor s Škofij je glasbenik od glave do pete - na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomiral najprej iz glasbene pedagogike, potem pa še iz kompozicije in iz solo petja (v razredu Ajdovke Pije Brodnik). Je tudi prejemnik študentske Prešernove nagrade za skladateljski opus. Julija je končal še magistrski študij kompozicije na državnem konservatoriju v Padovi.

Kljub mladosti je Andrej Makor prejel številne nagrade in priznanja – bodisi kot pevec solist bodisi kot skladatelj. Samo lani je Makor zmagal na mednarodnem skladateljskem tekmovanju v Arezzu, dodal zmago na mednarodnem tekmovanju v Barceloni, na tekmovanju mladih skladateljev v Teksasu je bil drugi. Poleg tega je bila njegova skladba Pesem št. X razglašena za najboljšo noviteto zborovskega tekmovanja »Naša pesem« 2016. Letos je v Kolnu prejel 2. nagrado, v Weimarju 3. nagrado, maja pa je na natečaju Glasbene Matice Ljubljana za priredbo slovenske ljudske pesmi prejel 1. nagrado.

Njegove skladbe prepevajo številni slovenski zbori, pa tudi vse več sestavov širom po svetu.

Za vrhunske in izstopajoče dosežke na področju umetnosti tako doma kot tudi v tujini je Andrej ob koncu leta 2016 prejel Zlati znak JSKD Republike Slovenije.