Neurje naznanilo konec neznosne vročine

datum: 07.08.2017
kategorija: Novice

Gasilci GRC Ajdovščina so požar na Krasu pomagali ukrotiti tako, da so z vodo polnili rezervoar za gašenje vojaškega letala, ki je pristajalo na ajdovskem letališču.

Poletje je z neznosno vročino doživelo svoj vrhunec, z včerajšnjo »hudo uro« se preveša v drugo polovico, ko bodo vsaj noči hladne. Željno smo pričakovali ohladitve in deževje, vendar pa smo čakali strahoma, saj napovedi niso obetale nič kaj dobrega. Tudi na gornjem Vipavskem so imeli gasilci polne roke dela. Po velikem požaru na Krasu, ki so ga pomagali gasiti tudi ajdovski gasilci, so črpali vodo iz objektov in krpali poškodovane strehe.

GRC Ajdovščina je pomagal krotiti požar na Krasu s polnjenjem rezervoarja za gašenje vojaškega letala, ki je v ta namen pristajalo na ajdovskem letališču. V celotnem popoldnevu so načrpali kar za 24 tisoč litrov vode. Takoj zatem pa so gasilci tekli na pomoč prizadetim v neurju.

Na srečo po Vipavskem včeraj zvečer ni klestila toča, zato pa je pihalo – burja je zapirala promet na tako-rekoč celotni hitri cesti, od Razdrtega do Nove Gorice. Veter je lomil drevesa, v Šmarjah je podrto drevje na cesti oviralo promet, razžagala in odstranila sta ga domača prostovoljna gasilca. Tudi v Podnanosu se je na cesto zrušilo drevo, ki so ga odstranili podnanoški prostovoljni gasilci. Neurje z vetrom je poškodovalo del električne napeljave, pa tudi bivalne prostore, na Tovarniški ulici v Ajdovščini, pomoč so ponudili gasilci GRC Ajdovščina. Poplavilo je enega od bencinskih servisov v Ajdovščini in apartma na Cesti 5. maja, na Colu pa je zalilo klet zadružnega doma. Kljub dežju je sinoči tudi gorelo, verjetno je požar nad Gradiščem pri Vipavi zanetila strela, pogasili pa so ga vipavski gasilci. 

ogenjotlicaŠe pred neurjem pa je ponovno zagorelo na Otlici, požar so ukrotili coslki gasilci skupaj z domačini.