Na Predmejo vabijo za šagro vse razseljene rojake

datum: 06.08.2017
kategorija: Novice

V Društvu Gora so se odločili, da obudijo praznovanje šagre na Predmeji. Kot veleva tradicija, bo praznovanje šagre na prvi septembrski vikend, ko bodo v športnem parku v Tihi dolini pripravili pestro dvodnevno dogajanje.

V soboto, 2. septembra, bodo na večerno srečanje z domačini povabili rojake, ki so se zaradi različnih razlogov z Gore odselili. Do 15. avgusta še zbirajo naslove razseljenih Predmejcev (nekdaj Dolčanov) in njihovih potomcev. Življenje na Gori ni bilo lahko in mnogi iz številnih družin so si kruh poiskali drugje. Predmejo je izseljevanje še posebno zaznamovalo, saj so Nemci med drugo svetovno požgali praktično celotno vas in ljudje so bili prisiljeni poiskati zavetje v dolini. Mnogi se na požgane domove niso več vrnili, so pa prihajali na Predmejo (Dol) za šagro.

 

Velja tudi, da se Gorjani niso odselil v Ameriko in druge čezmorske države prav zato, da so se lahko udeležili šagre. Prav tako je znano reklo: »Vse po dvojno in za šagro domov!« Oče je namreč pri bogatem kmetu na Deželi ali na Vrheh, kamor je peljal sina za hlapca, izposloval po dvoje čevljev, hlač in srajc na leto in prost vikend za šagro.

Vendar bodo člani društva Gora na srečanju z rojaki obudili spomine bolj na lepše in šaljive drobce iz življenja Gore. Da bo program zanimiv in v gorjanskem stilu, bo poskrbela ekipa, ki je zaznamovala imenitno praznovanje 400 letnice Gore leta 2001 in se je za to priložnost ponovno zbrala skoraj v isti sestavi. Izbrane pripovedi in zgodbe iz prejšnjih časov bodo osvežili z jagodnim izborom iz 20 letnega delovanja društva, ki ga bo dopolnjevala priložnostna razstava. Dogajanje bo slikovito, saj bodo nastopajoči oblečeni v lovce, smučarje, gozdarje, kleklarice …

Tudi ni dvoma, s čim bodo domačini pogostili svoje rojake – s polento iz velikega kotla na odprtem ognju in prelito s kislim mlekom. Seveda bo poskrbljeno za glasbo, saj so se na šagro ljudje radi zavrteli (Na Hoteli, Pr' Štemči …). Nedeljsko dogajanje bodo namreč zaznamovali Čuki.