Ustvarjalni maraton v Palah

datum: 18.07.2017
kategorija: Novice

V Hiši mladih v Ajdovščini se je sinoči začel tridnevni Hackathon, ustvarjalni maraton, v katerem izbrani študenti iščejo inovativne rešitve pri načrtovanju novih letal s hibdridno - električnimi pogoni. Projekt MAHEPA, ki ga financira Evropska unija, vodi ajdovski Pipistrel.

Hackathon_slika4.jpgCilji projekta sledijo evropskim okoljskim zahtevam v prometu, ki narekujejo 70 % zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2050. Z razvojem hibridno-električnega pogona prihaja nova generacija letal, ki so okolju prijaznejša in učinkovitejša, zato je primerno, da pri razvoju sodelujejo tudi naslednje generacije z novo in svežo perspektivo. Na ustvarjalnem maratonu v Palah tako sodeluje 20 najboljših študentov (s področja letalstva, inženirstva in oblikovanja) iz osmih držav, v ožji izbor pa so se prebili tudi slovenski kandidati. Pod vodstvom strokovnjakov interdisciplinarne skupine študentov raziskujejo številne teme, od tega kako naj bi izgledala pilotska kabina hibridno-električnega letala, do tega, kako doseči, da bo novo letalo sprejeto s strani pilotov in potnikov kot varno, udobno in zanimivo za potovanja. Skupina študentov, ki bo po presoji interne komisije predlagala najboljšo rešitev, bo za nagrado prejela plačano trimesečno pripravništvo na Pipistrelu v Ajdovščini.

 

Hackathon poteka nepretrgoma, tudi ponoči, do srede zvečer, ko bodo udeleženci predstavili svoje rešitve in bodo podeljene nagrade. Na zaključno prireditev (po 18. uri) je vabljena zainteresirana javnost.