Tek miru skozi občino

datum: 24.05.2017
kategorija: Novice

Na svoji štiridnevni poti skozi Slovenijo se je plamenica, ki simbolizira tek miru, kar nekaj ur mudila tudi v ajdovski občini. Povsod so jo sprejeli odprtih rok in s tem potrdili osnovni namen dogodka – da je mir prisotnost ljubezni, harmonije in zadovoljstva.

Tek miru je največji svetovni štafetni tek za mir in poteka že od leta 1987. V tem času je gostoval v 155 državah po vseh kontinentih in prepotoval več kot 600 tisoč kilometrov. Plamenico kot zaščitni znak teka miru je v rokah držalo že več milijonov ljudi. Gre za pobudo, ki povezuje ljudi v skupni želji po harmoniji in prijateljstvu.

tekMiru2Sodelujoči tečejo v skupini, s plamenico, ki gre iz roke v roko in s tem njeno simbolno sporočilo iz srca v srce. Na progi ali ob sprejemih v različnih krajih se tekačem pridružijo otroci, športniki, lokalni in svetovni voditelji, skratka vsi, ki želijo prispevati svoje upe k svetovnemu miru, prijateljstvu in harmoniji. Prav ti drobni dogodki in srečanja na poti so tisto, zaradi česar se je Tek miru usedel v srca številnih ljudi.

Plamenica je na svoji štiridnevni poti skozi Slovenijo prispela v ajdovsko občino v sredo, 24. maja. V Potočah so plamenico iz rok mednarodne zasedbe tekačev miru prevzeli Tekači Vipavske doline in jo spremljali na poti skozi občino. V Dobravljah so tek miru pozdravili učenci tamkajšnje šole, v Ajdovščini pa je tekače sprejel župan Tadej Beočanin in se tekačem miru zahvalil, da je lahko tudi ajdovska občina del svetovnega prizadevanja za mir.

tekMiru3Plamenico je zatem ponesel proti šoli Danila Lokarja, kjer so učenci v besedi in pesmi izražali svoje poglede na mir in sožitje med narodi. Učenci pa so kot v kvizu ugibali, iz katerih držav prihajajo tekači miru, potem ko so nakazali glavne značilnosti svojih držav. Plamenica je potem prečila Hubelj, kjer so ji zaploskali malčki iz vrtca, v Šturjah so se vse večji skupini tekačev pridružili še uporabniki Varstveno delavnega centra, nakar jih je pred šolo pričakala množica učencev. Med nje se je pomešal tudi Adrijan Fegic, legenda ajdovskega nogometa, ki je v nedeljo na častni tribuni na Reki spremljal zgodovinski uspeh svojega nekdanjega kluba, v katerem je z dvema zadetkoma velikemu Realu dosegel vrhunec svoje bogate kariere.

tekMiru34V Logu so se ajdovski tekači od plamenice poslovili in jo predali Vipavcem.