Moja pobuda med šmarenskimi griči 2017

datum: 19.05.2017
kategorija: Novice

V okviru tradicionalne prireditve Med šmarenskimi griči, ki se odvija ta konec tedna, bo v soboto tudi krajša slovesnost ob odprtju prostorov Društva Matija Vertovec v nekdanji OŠ Šmarje. Društvo je v prostorih postavilo tudi stalno zbirko o življenju in delu Matije Vertovca, ki bo poslej dostopna javnosti.

Predlog za ureditve dela šolske stavbe, v kateri od lani ni več pouka, je nastal v okviru Moje pobude, kot v ajdovski občini nosi ime projekt uvedbe participativnega proračuna. Za Lokavcem je to drugi že končan projekt iz Moje pobude, za katerega je občinski proračun zagotovil deset tisočakov. Do konca leta je predvideno dokončanje še šestnajstih projektov. Odprtje spominske sobe v Šmarjah je napovedan za soboto ob 18. uri.

Sicer pa bo dogajanje v Šmarjah pestro čez cel vikend. Drevi bo tako v kleti Vertovčeve rojstne hiše v Jakulinih razglasitev najboljših domačih vin, seveda s pokušino. V soboto bo še keramična delavnica in na info točki nasproti šole predstavitev fotografske knjige Andreja Perka in na delavnicah nastalih umetniških del (na fotografiji utrinek z delavnice).

V nedeljo ob 9. uri se bo začel 8. pohod čez Školj in Tibot. Pohod skupaj s postanki traja štiri ure zmerne hoje in zajema ogled tolmunov in slapov na potoku Rakelč, obisk kmetije Simončič v zaselku Hrastje, obisk domačije Matije Vertovca v Jakulinih, pokušino domačega kruha v zaselku Potok, vzpon na Tibot (395 metrov) k ostalinam cerkve sv. Teobalda (maša ob 11. uri) in čez Vrtovče na Školj (418 metrov). Ob 14. uri bodo na travniku za gasilskim domom v Šmarjah še kmečke igre, za okrepčilo pa bodo poskrbeli ponudniki domačih izdelkov in pridelkov.