Lutke Milana Klemenčiča tudi v Španiji

datum: 10.05.2017
kategorija: Novice

Milana Klemenčiča, začetnika lutkovnega gledališča v Sloveniji, spoznavajo tudi drugod po Evropi, trenutno v španski Granadi, kjer se je zaustavila potujoča razstava o treh pionirjih lutkarstva v Evropi. Razstavo sta pripravila Lutkovni muzej in Lutkovno gledališče Ljubljana, iz slovenske prestolnice se je preselila v Osijek, trenutno je v Granadi, svojo pot pa bo junija končala v Čedadu.

Klemenčič je na svojem domu v Šturjah leta 1910 uprizoril igro Mrtvec v rdečem plašču, kar velja za rojstvo slovenskega lutkovnega gledališča. Ob Špancu Lanzu in Italijanu Podrecci sodi med velikane evropskega lutkarstva sploh. V Slovenijo je presadil italijansko in nemško tradicijo ter se posvečal predvsem marioneti beneškega modela. V Granadi so na ogled Klemenčičevi lutke, scenografije in dokumenti, dogajanje pa spremljajo lutkovne predstave, številna predavanja in strokovne delavnice, povezane z ohranjanjem lutkovne kulturne dediščine in pridobivanjem novega občinstva. Lutkovno gledališče Ljubljana bo v Granadi med drugim dvakrat uprizorilo Klemenčičevega Doktorja Fausta iz leta 1938.

Projekt, ki ga v okviru programa Ustvarjalna Evropa podpira Evropska komisija, je namenjen osvetlitvi nekaterih ključnih mejnikov v lutkovni zgodovini: Klemenčičevega miniaturnega gledališča, marionetnega gledališča Podrecce, ki je s svojim varietejskim in opernim programom pomembno vplival na evropsko lutkovno umetnost, ter del Lanza, ki v družbi svetovno znanih -skladatelja Manuela de Falle in pesnika Federica Garcie Lorce - velja za utemeljitelja španskega lutkarstva.