Planinska zveza zasedala v Ajdovščini

datum: 24.04.2017
kategorija: Novice

V soboto je Ajdovščina gostila redno letno skupščino Planinske zveze Slovenije (PZS), ene najbolj množičnih in vsebinsko najbogatejših nevladnih organizacij v Sloveniji. Vodstvo zveze in delegate planinskih društev je uvodoma pozdravil tudi župan Tadej Beočanin.

Skupščina PZS v Ajdovščini Slovenska planinska organizacija (Planinska zveza Slovenije in včlanjena društva) se je od leta 1893 do danes na temelju prostovoljstva razvila v eno najbolj množičnih in vsebinsko najbogatejših nevladnih organizacij v Sloveniji. V letu 2016 je v svoje članstvo sprejela tri nova društva – Plezalni klub Idrija, Planinsko društvo Pijava Gorica in Češko-slovensko planinsko društvo iz Prage. Pod okriljem PZS trenutno deluje 287 društev z več kot 55 tisoč člani različnih starostnih skupin. 

Na redni letni skupščini PZS v Ajdovščini se je zbralo 127 delegatov, ki so poleg poročila organov PZS za leto 2016 ter okvirnega vsebinskega in finančnega programa dela PZS za leto 2018 potrdili tudi prodajo poslovnih prostorov PZS na Dvorakovi v Ljubljani in prenos nepremičnega premoženja na Golteh s PZS na Gorsko reševalno službo postaja Celje ter izvolili volilno komisijo PZS za naslednje mandatno obdobje. "Današnja skupščina Planinske zveze Slovenije je z visoko sklepčnostjo predstavnikov iz vse Slovenije soglasno sprejela vse predlagane sklepe, kar je zame kot predsednika potrditev, da s celotno ekipo, torej s predsedstvom, upravnim odborom in strokovno službo, delamo v pravo smer,  in verjamem, da bomo tudi v prihodnje. Poleg tega je bila sprejeta tudi pomembna odločitev o začetku selitve sedeža PZS na novo lokacijo, kar bo velika sprememba za celotno organizacijo," je misli strnil predsednik PZS Bojan Rotovnik, ki se je za pomoč pri izvedbi skupščine zahvalil PD Ajdovščina. 

Skupščina PZS v Ajdovščini Gostitelji, Planinsko društvo Ajdovščina, so poskrbeli za planinsko obarvan kulturni uvod v skupščino in pogostitev. Z glasbo so se predstavili priznani solo pevec Marko Kete ob klavirski spremljavi Mete Črv ter harmonikarski duo Jan in Žan, z gledališkim odlomkom iz igre Dobra stara šola pa Društvo gospodinj z dramsko skupino Planina pri Ajdovščini. Planincem iz vse Slovenije je dobrodošlico zaželel župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki je kot poslanstvo planinstva na piedestal postavil vzgojo za življenje. Pod Čavnom, ki je za Primorce kot odsev Triglava, jih je nagovoril predsednik domačega planinskega društva Cvetko Ušaj, pozdravili so jih tudi gostje: podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez Janez Sodržnik, častni generalni konzul Nepala v Sloveniji Aswin Shrestha in majorka Denis Štemberger iz Slovenske vojske.

Pred skupščino je med društvenimi delavci veliko zanimanja požela delavnica o izvedbenih aktivnostih Zakona o planinskih poteh, ob koncu pa je podpredsednik PZS Tone Jesenko predstavil izhodišča za razpravo o članarini v naslednjem triletnem obdobju in zbrane povabil na Dan slovenskih planinskih doživetij 2017, ki s pestrim programom za planince vseh generacij, turne kolesarje in druge ljubitelje narave 17. junija vabi na Dom pod Storžičem. Planinci so si z zanimanjem ogledali tudi razstavi MDO PD Posočja in MDO PD Ljubljane.

PZS