Dve zlati priznanji Osnovni šoli Col

datum: 11.04.2017
kategorija: Novice

Za turistično nalogo in njeno predstavitev na turistični tržnici v Ljubljani so osmošolke, članice turističnega krožka Osnovne šole Col, prejele dve zlati priznanji Turistične zveze Slovenije – za sodelovanje na festivalu in za najboljšo turistično stojnico.

Col2a

V šolskem letu 2016/17 sta Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo razpisala 31. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Projekt podpira celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu, raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanje možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje ponudbe, ki bo spodbujala podjetništvo, trženje naravnih danosti in druge ponudbe. Osrednje vodilo letošnjega festivala je bilo Potujem, torej sem. Članice turističnega krožka Osnovne šole Col, osmošolke: Veronika Bajc, Adele Čebokelj, Nika Gorše, Ana Kobal, Tajda Lampe in Sandra Pregelj so potovanje, in sicer v naravo, ubesedile v nalogi Med skale in škole … lovit burjo. Fotozgodba poti Po robu. Mentorja za izdelavo naloge sta bila Jasmina Likar Štinjek in Pavel Makovec, pri oblikovanju in postavitvi stojnice je prispeval tudi hišnik Peter Vidmar.

V svoji nalogi nas avtorice popeljejo po robu Trnovskega gozda, od Cola do Otlice. Med pravljično potjo Po robu nas kot gledalce fotozgodbe spremlja slikovit razgled na Vipavsko dolino, Kras in Jadransko morje. Ogledujemo si kamenje, skale in škole, ki jih je oblikovala narava (sonce in voda) oz. preoblikoval človek (kamnita znamenja). Avtorice naloge so fotografije delov poti objavile tudi na družbenih omrežjih (na Facebooku in Instagramu) in na ta način prispevale k promociji poti Po robu.