Skozi Labirint do novega znanja in izkušenj

datum: 27.03.2017
kategorija: Novice

Prav na letošnjo materinsko soboto se je v prostorih Osnovne šole Danila Lokarja slovesno zaključil že 3. festival Labirint. Sodelovalo je preko 160 otrok iz kar 18 severnoprimorskih šol, letos prvič tudi iz CIRIUS Vipava.

Labirint2017_174.jpgCenter odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo COBIK je skupaj z Osnovno šolo Danila Lokarja, Zavodom RS za šolstvo ter novogoriško E-hišo poskusov skupaj z MC Nova Gorica letos že tretjič organiziral festival, ki otroke spodbuja k ustvarjalnemu in inovativnemu razmišljanju. Otroci od 1. do 9. razreda osnovne šole so se skupaj z mentorji lotili projektov v štirih kategorijah: raziskovalne naloge, inovativne ideje, praktične rešitve in robotika. Sodelovalo jih je preko 160 iz severnoprimorskih šol, letos prvič tudi ekipa iz CIRIUS-a iz Vipave, ki je raziskovala lastnosti borovničevega čaja. Nasploh so si mladi raziskovalci zastavljali ustvarjalna vprašanja in iskali inovativne rešitve. Med zanimivimi Labirint2017_102.jpgpogruntavščinami so bili na primer brisalci za avtomobilske šipe z ogrevanjem, roboti, ki ločujejo in obdelujejo odpadke, inovativna glasbila iz odpadnih materialov, pripomočki za varnejšo vožnjo – tudi škatlica za ključ, ki zazna prisotnost alkohola v sapi, ali čelada s smerniki …  Nad ustvarjalno domišljijo udeležencev sta bili navdušeni tudi ravnateljica OŠ Danila Lokarja Irene Kodele Krašna, ki jo veseli velika udeležba ter meni, da so letošnje rešitve res dobre, in Hermina Ogrič iz COBIKA, ki opaža napredek pri kompleksnosti nalog in bolj natančni izvedbi – predstavljeni izdelki so vedno bliže prototipom.  

Najboljši izdelki so prejeli priznanja, njihovi kreatorji pa se bodo za nagrado odpravili na ogled Muzeja iluzij v Ljubljani. Najbolj inovativne naloge festivala Labirint pa se bodo tudi letos pomerile na že 50. srečanju mladih tehnikov Slovenije v Murski Soboti.