Razstava fotografij Velikih Žabelj in Vipavskega Križa

datum: 21.03.2017
kategorija: Novice

Člani fotografskega društva Veno Pilon iz Ajdovščine so izložbena okna nekaterih nekdanjih lokalov po starem mestnem jedru Ajdovščine popestrili s tematsko razstavo fotografij, ki so jih posneli po Velikih Žabljah in Vipavskem Križu.

 

Velike Žablje

Naselje je grajeno kot celota, tvorijo ga stavbe mediteranskega značaja, ki so se oblikovale v 16. in 17. stoletju, sicer pa ga pisni viri omenjajo že leta 1200 kot posest goriških grofov.

Klasično ljudsko stavbarstvo je dopolnjeno s poznogotskimi in baročnimi elementi. Korčne strehe in napušče krasijo rezljani »špirovci« in poslikane »planete«.

Vhodne fasade so razgibane z lesenimi »ganki« in tipičnimi majhnimi okni, okrašenimi s kamnitimi okvirji. Skozi »prtone« vstopamo na slikovite »borjače«. Posamezne domačije se med seboj stikajo ali celo zraščajo, čez ozke »gase« se pnejo obokani podhodi – »kolone«.

foto1Vipavski Križ

Osamelec sredi doline je bil zaradi izpostavljene lege že v predrimskih časih, pravi razcvet je doživel v srednjem veku. Ob koncu 15. stoletja so naselje zaradi vpadov Turkov in Benečanov obdali z močnim obzidjem. Leta 1507 je Križ dobil tržne pravice, leta 1532 pa ga je cesar Ferdinand »za vse večne čase« povzdignil v mesto, menda najmanjše mesto v habsburškem cesarstvu. Pestro in živahno trgovanje sta v Križ privabila bogate trgovce, ki so z novimi zgradbami polepšali kraj.

V fotografije ujeti detajli tipične vipavske arhitekture bodo izložbena okna krasila do konca marca.