E-cikliraj! Zabojniki za e-odpadke tudi v Ajdovščini

datum: 09.03.2017
kategorija: Novice

V Ajdovščini je v sklopu evropskega projekta Life družba Zeos namestila zabojnike za ločeno zbiranje e-odpadkov. Prvi tak zbiralnik stoji v sklopu ekološkega otoka na Trati v Ajdovščini. Prav tam je danes ob 13. uri potekala krajša slovesnost, z nagovori župana Tadeja Beočanina, direktorja Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina Egona Stoparja in predstavnikov družbe Zeos.

E-zabojniki, 9mar017V Ajdovščini bo nameščenih 11 zabojnikov za zbiranje manjših električnih in elektronskih odpadkov, 6 na različnih lokacijah v mestu Ajdovščina, po eden pa v Lokavcu, v Budanjah, na Colu, v Črničah in v Dobravljah. V Vipavi pa bodo nameščeni štirje e-zbiralniki. Podjetje Zeos, ki jih bo namestilo, jih bo tudi praznilo.

To bo dobrodošla dopolnitev ekoloških otokov, na katere smo se Ajdovke in Ajdovci dobro navadili. Ločeno zberemo kar 60 % odpadkov, večje kosovne odpadke pa vestno vozimo v Dolgo Poljano. Samo v lanskem letu je ajdovska komunala družbam za prevzem odpadne električne in elektronske opreme oddala kar za 126 ton takšnih odpadkov. Je pa res, da se marsikatera sijalka ali pa baterija še vedno znajde v tistih preostalih 40 % mešanih odpadkov, ki so tudi najdražji za obdelavo.

Novi zbiralniki bodo torej nadvse na mestu. Vanje bo moč odložiti manjše e-odpadke, do velikosti sesalca. Podjetje Zeos pa bo skozi različne aktivnosti v sklopu evropskega projekta tudi ozaveščalo o pomembnosti pravilnega odlaganja in ravnanja z e-odpadki.