Priznanja najuspešnejšim

datum: 20.02.2017
kategorija: Novice

Najvišje priznanje ŠZA, statuo, je prejel Danilo Pudgar, iz rok svojega nekdanjega varovanca, smučarskega skakalca Matjaža Zupana. Foto Robert Ferjančič

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je minuli petek zvečer potekala tradicionalna prireditev Športne zveze Ajdovščina, na kateri so razglasili »naj športnike« Ajdovščine 2016. Olimpijski komite Slovenije pa je podelil priznanja našim najuspešnejšim športnikom, ki dosegajo uspehe na mednarodnem nivoju. Slavljenci letošnjega svečanega ajdovskega športnega dogodka so Danilo Pudgar, Mitja Ergaver, Lucija Krkoč, Ana Čufer, Polona Batagelj … in vsi ostali dobitniki priznanj.

Naj športnik 2016 - februar 2017 Spektakularni multimedijski plesni nastop v uvodu je napovedal odlično nadaljevanje, ki sta ga hudomušno in zanimivo odvodila novinarja Ervin Čurlič in Petra Marc. Še pred podelitvami sta pred govorniški mikrofon stopila dva govorca. Podžupan Mitja Tripković je primerjal športno Ajdovščino nekoč in danes. Poudaril je, da smo Ajdovke in Ajdovci ponosni na uspešne športnike, ki so najboljši ambasadorji in promotorji naše občine. Predsednik Športne zveze Ajdovščina Miloš Popovič pa je predvsem apeliral na starše, naj stroki pustijo, da opravi svoje delo ter naj svoje otroke predvsem spodbujajo pri športnem udejstvovanju.  

 

Z bronastim priznanjem nagrajeni športniki Seznam športnih panog, v katerih so domači športniki in rekreativci uspešni, je obilen: triatlon in duatlon, vsakovrstni teki, balinanje, adrenalinsko, gorsko in cestno kolesarjenje, radioamaterstvo in modelarstvo, lokostrelstvo, avtomobilski športi, športni plesi, jadranje, plavanje, bodybuilding in fitnes, planinarjenje, rokomet, smučanje in skoki, celo v flag footballu imamo uspešno ekipo …

Dobitniki srebrnih priznanj ŠZA Temu primerna je bila bera priznanj na letošnji prireditvi. Glasovanje »naj športnik, športnica Športne zveze Ajdovščina« je potekalo do sredine januarja. Odziv je bil dober. Bronasto priznanje Športne zveze Ajdovščina za leto 2016 je prejelo kar 36 posameznikov ali ekip, podeljeval jih je delil direktor Zavoda za šport Ajdovščina Uroš Pintar. Predsednik Športne zveze Ajdovščina Miloš Popovič je delil srebrna priznanja in kar 21-krat je segel v roke uspešnim.

Pred podelitvijo zlatih priznanj domače športne zveze je trenutekPrejemniki priznanj Olimpijskega komiteja Slovenije izkoristil Olimpijski komite Slovenije. Zlati znak OKS sta prejela balinar Anže Petrič, zaslužil ga je z 2. mestom na EP v štafeti in hitrostnem zbijanju, ter gorski kolesar Mitja Ergaver s 1. mestom na SP v 4-krosu. Njegov trener Marko Lipovž je prejel bronasto plaketo. Malo statuo so prejele atletinje – gorske tekačice Jana Bratina, Lucija Krkoč in Ana Čufer ter balinarka Nina Volčina. Srebrno plaketo pa trenerja Roman Kejžar (Lucija) in Jure Rijavec (Nina).

Podžupan Mitja Tripković je podelil zlata priznanja najuspešnejšim aktualnim ajdovskim športnikom. Članice ŽRK Ajdovščina so si ga prislužile z 2. mestom v pokalu Slovenije in 3. mestom v 1. A ženski državni ligi, mladinke so dodale še osvojeno 7. mesto v državnem prvenstvu. Lucija Krkoč si je zlato priznanje ŠZAZlata priznanja je podelil podžupan Mitja Tripković pritekla z absolutnim 3. mestom na svetovnem pokalu v gorskem maratonu, 2. mestom na teku Wings for life 2016 v Ljubljani ter z osvojenim svetovnim pokalom v gorskih tekih. Polona Batagelj je dobitnica zlatega kolesa za najboljše ženske izide sezone po izboru KZS, je naša edina aktualna olimpijka. Mitja Ergaver je svetovni prvak v 4-krosu v kategoriji elite.

Spektakularen je bil tudi zaključek dogodka – zadnje priznanje za življenjsko delo je namreč iz rok skakalca in trenerja Matjaža Zupana prejel legendarni Danilo Pudgar. Korošec, ki je leta 1972 skakal na Olimpijskih igrah v Sapporu Danilo Pudgar; foto Robert Ferjančič in dosegel odlično 8. mesto. Po koncu kariere vrhunskega športnika je začel delati kot učitelj, obenem pa trenirati skakalce na Predmeji. V sezoni 1981/82 je začel trenirati člansko reprezentanco, v kateri so bili med drugim Primož Ulaga, Vasja Bajc, Rajko Lotrič, Matjaž in Janez Debelak, Matjaž Zupan, Branko Benedik, Bojan Globočnik in Bogdan Norčič. Generacija, ki se je zapisala v zgodovino slovenskega skakalnega športa, je svoj vrhunec dosegla leta 1988 na OI v Calgaryju, z bronasto medaljo Matjaža Debelaka in srebrno na ekipni tekmi. Danilo Pudgar je še danes aktiven športnik, pedagog, pobudnik gradnje skakalnic v Vipavski dolini. S svojo energijo, izkušnjami, življenjsko širino in pozitivnim pristopom je priljubljen med mladimi, predvsem pa odličen zgled, kako s športom živeti kakovostno, izpolnjeno življenje. Danilo Pudgar je prejel najvišje priznanje Športne zveze Ajdovščina. Statuo mu je izročil prav Matjaž Zupan, njegov nekdanji varovanec.