Revija naših zborov

datum: 23.01.2017
kategorija: Novice

Plejade, foto Nevenka Vidmar

Ta konec tedna se je odvila letošnja revija odraslih pevskih zborov občin Ajdovščina in Vipava Naši zbori pojo 2017, v organizaciji Javnega sklada RS za ljubiteljske dejavnosti. 15 zborov, prav toliko zborovodij in dobra stotnija pevcev, se je predstavila skozi dva večera, najprej v vipavskem kulturnem domu, nato še v ajdovski dvorani. Revijo je strokovno spremljal skladatelj Ambrož Čopi.

šumljak  Revija Naši zbori pojo je pomemben dogodek v delovnem letu vipavskega pevca, saj se zbori radi pohvalijo z rednim sodelovanjem. Je pa revija pomembna predvsem zaradi mnenja, ocene strokovnega spremljevalca. Skladatelj Ambrož Čopi je revijo ocenil kot dobro, čeprav je pričakoval več. Pohvalil je dekliški zasedbi – Plejade iz Ajdovščine in Grlice iz Budanj – obe sta se izkazali z zanimivim programom, predvsem pa z odlično izvedbo. Visoke ocene sta si zaslužila tudi komorna skupina Šumljak iz Budanj in Komorni zbor Ipavska iz Vipave, prijetno je presenetilo Razpotje s Cola.

Tisto »nekaj več«, ki je odmanjkalo, gre pripisati različnim razlogom, tudi letnemu času. Mnogo pevcev je namreč zbolelo, Mešani pevski zbor Primorje je zaradi preveč obolelih pevcev nastop celo odpovedal. Drugi imajo kadrovske težave – zaradi menjav pevcev ali zborovodij se še niso utegnile upeti do harmonične mere. Tretji pa so si enostavno zadali prezahteven program. Temu je potrebno dodati še dejstvo, da niti v Vipavi, niti v Ajdovščini, dvorani nista najbolj primerni za tovrstne pevske prireditve. Pa vendar – splošna ocena revije je dobra. Različne zasedbe imajo različne cilje in ambicije, predvsem pa pojejo za svoje veselje. Strokovna ocena jim bo koristen napotek za nadaljnje ustvarjanje.