Začel je veljati nov dimnikarski zakon

datum: 17.01.2017
kategorija: Novice

Dimnike, ki so v uporabi, je potrebno čistiti – ne zaradi zakonodaje, pač pa zaradi varnosti. V zadnjem, precej sušnem in hladnem mesecu, so dimniki po Sloveniji goreli kot baklje. Je vredno prihraniti nekaj deset evrov za pregled kurilne naprave in tvegati nekaj tisoč evrov škode, ki jo zavarovalnica ne krije? Z novim letom je začel veljati nov zakon o dimnikarskih storitvah. Bistvena novost je, da si bomo uporabniki dimnikarja lahko izbrali sami.

 Do konca leta 2016 nam je dimnikarje predpisovala Vlada RS, ki je določala koncesionarje. Po novem si bomo dimnikarja lahko izbrali sami. Vendar pozor, imeti mora licenco, ki jo bo dimnikarjem podeljevala upravna enota, če bodo seveda izpolnjevali zakonske zahteve. Seznam dimnikarskih družb z licenco bo od 19. januarja naprej objavljen na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor.

Za prvo izbiro imamo časa do 30. junija 2017 – če si dotlej ne boste izbrali svojega dimnikarja, bo za vaš dimnik pristojen obstoječi koncesionar. Oziroma – če ste z dosedanjim koncesionarjem zadovoljni, potem vam ni treba storiti nič. Znova bo mogoče dimnikarja menjati šele 1. julija 2018. Pri izbiri dimnikarja bodite pozorni tudi na oddaljenost sedeža njegovega podjetja od vašega dimnika – ob oddaljenosti več kot 25 km se namreč cena poveča za potne stroške.

Redno čiščenje in vzdrževanje kurilnih naprav je obvezno in vaš novi (ali stari) dimnikar mora poskrbeti za to. Ob najavi obiska ste dolžni dimnikarju omogočiti pregled kurilnih naprav in dimnikov, sicer vas lahko doleti kazen.  Doslej je ceno dimnikarskih storitev predpisovala Vlada RS, ki si je po novem zakonu pridržala določitev najvišje dovoljene cene, le-ta bo določena na časovno enoto dela. Do sprejema novega predpisa pa velja najvišja dovoljena cena 25,20 evra na uro dela dimnikarskih storitev brez DDV, potni stroški pa se lahko obračunajo v višini 0,25 evra na kilometer za razdaljo nad 25 km.