Razvojno naravnana proračuna za prihodnji leti

datum: 16.12.2016
kategorija: Novice

Čeprav je imel dnevni red za včerajšnjo sejo občinskega sveta kar 20 točk, pa je bil osrednje pozornosti seveda deležen proračun za prihodnji dve leti. S proračunom je bil povezan tudi dvig cen omrežnin za vodo in kanalščino.

Župan Tadej Beočanin kot predlagatelj je uvodoma dejal, da sta proračuna za prihodnji dve leti uravnotežena med potrebami in pričakovanji, ali, kot ga je dopolni svetnik Aleksander Lemut, nujen kompromis med željami in dejanskimi možnostmi.

 

Kljub temu sta proračuna razvojno naravnana, s številnimi novimi naložbami. Četrtina za ta namen razpoložljivega denarja bo šla za spodbude gospodarstvu za nova delovna mesta in za urejanje novih obrtnih con (Pod železnico, Mirce zahod). Četrtina je namenjena naložbam v družbenih dejavnostih, kjer po velikosti naložbe prednjači prenova nekdanje šolske stavbe 2 v glasbeno šolo. Četrtina denarja je rezervirana za potrebe krajevnih skupnosti in sicer po programih, ki so jih oblikovale same KS glede na svoje potrebe. Četrtina denarja bo namenjena še celostni ureditvi mestnega jedra Ajdovščine z vso infrastrukturo vred.

Ker 30 % občine še vedno nima primerno urejene vodooskrbe in kanalizacije, želi občina čim prej izenačiti pogoje vsem občanom, tudi v odročnejših predelih. Žal denarja iz evropske malhe ni več, zato ga mora občina zagotoviti sama. Podražitev omrežnin seveda ni všečen ukrep, vendar je pri tem treba gledati dolgoročno: »Lahko bi dali glavo v pesek in bi to kislo jabolko prepustili drugim generacijam,« je svetnike nagovoril župan, »toda čez deset let bi bila občina postavljena pred nerešljivo situacijo, saj bi morala (glede na evropske direktive) vse postoriti v par letih. Tako pa bomo že takoj začeli urejati kar štiri krajevne skupnosti hkrati.«

Položnice za komunalne storitve bodo tako za 3,8 evra višje, kar za štiričlansko gospodinjstvo pri povprečni porabi vode pomeni 8,5 % več. »Kljub temu bomo v občini Ajdovščina še vedno pili najcenejšo vodo v regiji in dvakrat cenejšo kot je povprečje v Sloveniji,« je zatrdil direktor Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina Egon Stopar. Primer položnice za štiričlansko gospodinjstvo z novimi cenami, ki bodo veljale od 1. 1. 2017, je na tej povezavi.  

Svetniki so sprejeli tudi strategijo razvoja gasilstva v občini in potrdili novo organizacijo vodenja Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina. Gre za razdružitev sedanje funkcije direktorja – poveljnika na poslovodski in strokovni del.

Svet je podal tudi soglasji k imenovanju Arturja Lipovža za direktorja Lavričeve knjižnice in Bože Ferfolja za direktorico Zdravstvenega doma Ajdovščina (oba sta bila na teh funkcijah že doslej).