Še zadnji plodovi občinske njive

datum: 08.12.2016
kategorija: Novice

V začetku decembra smo z občinskega poskusnega nasada vrtnin pospravili zadnje pridelke - poznojesenski zeleno cvetačo 'Romanesco' in sicilijansko vijola cvetačo.

Občinska njiva, namenjena poskusni pridelavi tujih kmetijskih kultur v našem okolju in podnebju, je pripravljena na zimski počitek. Večino zadnjih bolj ali manj poznanih pridelkov vrtnin z nenavadnimi imeni in še bolj nenavadnimi sadeži smo že v septembru razdelili kuhinjam javnih zavodov. S sladkimi, sočnimi plodovi lubenic in melon so se v toplih poletnih dneh osvežili osnovnošolci, najmlajši v vrtcih in najstarejši v Domu starejših občanov. Že drugo leto je lepo uspela okra, ena najstarejših vrst zelenjave, s katero si je po izročilu Kleopatra negovala kožo. Okri namreč pripisujejo tudi danes tako oboževane učinke na pomlajevanje kože, v prehrani pa velja za zakladnico vitaminov in zdravja. Plodovi grenke momordike, z vitamini bogate andske jagode in tomatil ali mehiški zeleni paradižnik na slovenskem tržišču niso poznani. Kot zanimiv za pridelavo se je izkazal pepino z lepim in okusnim plodom, ki se dolgo skladišči in je uporaben v kulinariki in za dekoracije jedi. Prav tako je že drugo leto dal dober pridelek sladki krompir ali batata, ki se ga sicer v Slovenijo uvaža. Nezahtevna za pridelavo je japonska bela redkev daikon, na Japonskem zelo cenjena vsakdanja zelenjava, uporabna na mnogo načinov. Domovine eksotičnih vrtnin iz letošnjega poskusnega nasada so v glavnem tropski in subtropski kraji Afrike, Azije, Avstralije in Amerike, zato je njihova glavna sezona pobiranja pridelkov vroč avgust, hladnejši dnevi in nižje temperature pa jim ne pritičejo. Na višku njihovega dozorevanja so bile v začetku avgusta nežne sadike zelene in vijola cvetače šele posajene v zemljo. Tako je hladnejšim pozno jesenskim dnem kljubovala le še po ljudsko poimenovana karfijola.

Cvetača spada med kapusnice in izvira iz severovzhodnega Sredozemlja. O njej gre sloves ene izmed najlažje prebavljivih vrtnin, ki je izredno primerna kot prehrana za bolnike in dietno živilo. Gojijo jo v različnih predelih sveta, največ jo pridelajo v Evropi in Aziji. Ste vedeli, da obstaja več sto vrst te vrtnine? V grobem jo delimo prav po barvi: bela, oranžna, vijoličasta ter zelena. Cvetovi bele karfijole krasijo marsikateri domači vrt in njivo, zeleni in vijola pa so manj običajni.

Zelena cvetača Romanesco je križanec med brokolijem in cvetačo z blažjim in nekoliko sladkastim okusom. Vzgojili so jo v 16. stoletju na vrtovih v Rimu, od koder izvira tudi njeno ime. Za vijola odtenek sicilijanske cvetače je 'kriv' antioksidant antocian, ki ga najdemo tudi v rdečem zelju in rdečem vinu. Obe sorti sta v poskusnem nasadu zgolj zadovoljivo uspeli, ker zaradi visokih temperatur v septembru nista imeli optimalnih pogojev za rast in razvoj.

Za razvoj vrtnarske pridelave v okolju Vipavske doline je primernih kar nekaj tujih kultur, ki so dale dobre rezultate v dvoletnih poskusnih nasadih vrtnin. Kulture, ki se na trgu že prodajajo in jih kupci iščejo in poznajo, so dobra možnost izbire za zaslužek. Vložek v trženje manj poznanih vrtnin, ki so se prav tako izkazale v poskusnem nasadu, zahteva sicer bolj strokoven pristop na različnih nivojih, od pridelave do trženja in kulinarike. Vendar bi bil to lahko izziv mlajši generaciji kmetov za ponudbo tržnih niš.

Ingrid Marc