Mladostna ustvarjalnost na ogled

datum: 30.11.2016
kategorija: Novice

Pilonova galerija Ajdovščina je v letošnjem poletju objavila javno povabilo za sodelovanje pri projektu Mladi vizualni umetniki na Goriškem, namenjeno mladim ustvarjalcem vseh področij vizualne umetnosti. Javno povabilo je bilo namenjeno ustvarjalcem, starim do 35 let, ki bodisi živijo v Goriški regiji ali iz nje izvirajo. Izobrazba pri tem ni bila pomembna, prav tako ni bilo tematskih omejitev, pač pa je lahko vsakdo sodeloval z vsebino, ki ga tudi sicer zanima, ki jo raziskuje in izraža skozi svoja dela.

Prijavilo se je 21 ustvarjalcev, temu primerna pa je tudi vsebinska in tehnična pestrost poslanih del, pri čemer jih je večina zvesta tradicionalnim likovnim medijem (slikarstvo, kiparstvo, risba, fotografija, film). In še ena značilnost - prevladujejo ženske predstavnice (15).

Selektorji Aleksander Bassin, Milena Koren Božiček, Majda Božeglav Japelj, Klavdija Figelj, Tanja Cigoj in Maja Marinkovska so skozi strogo sito 'spustili' enajst mladih umetnikov, to so Karmen Bajec, Simão Bessa, Tea Curk Sorta, Enej Gala, Polona Ipavec, Anja Kranjc, Maša Lancner, Jan Mozetič, Andreja Pegan, Špela Škulj in Neja Tomšič, njihove stvaritve pa bodo na ogled postavili v četrtek 1. decembra ob 19. uri.

Razstavo spremlja katalog na 56 straneh s predstavitvami vseh enaindvajsetih prijavljenih umetnikov ter z razpravo Maje Marinkovske, kustosinje razstave in vodje projekta Mladi vizualni umetniki na Goriškem. Katalog, razstava in dogajanje okrog nje omogočajo vpogled v ustvarjalnost  te najmlajše generacije ter pregled trenutnega stanja in dogajanja na področju mlade goriške umetnosti.

Razstava sodi v okvir dogajanja ob 120. obletnici rojstva Vena Pilona: »S to gesto želimo opomniti na Pilonovo priljubljenost med mladimi, na njegovo pomoč le-tem in ne nazadnje na njegov mladostni, iskrivi duh, ki ga je ohranjal tudi v starosti. Predvsem pa želimo s to pobudo zgraditi trden most z najmlajšo generacijo, ki naj, tako kot njeni predhodniki, ki so Pilona osebno poznali, ki so rasli in zoreli skupaj s Pilonovo galerijo, tudi sami poženejo svoje poganjke v Pilonovi domačiji in začnejo graditi trajnejši odnos z njo,« so v sporočilu za javnost zapisali iz Pilonove galerije.

Razstava bo na ogled do nedelje, 29. januarja 2017.