Tri tisoč zadovoljnih pohodnikov

datum: 21.11.2016
kategorija: Novice

Tudi letos so v dneh pred pohodom z obilico vode grozile vremenske napovedi, pa se je ponovno izkazalo, da ima Društvo Matija Vertovec zelo dobre zveze »tam gor«. Vreme je zdržalo, ves pohodni dan je bilo suho, še sonce je sem in tja obsijalo okoli 3000 nadvse zadovoljnih pohodnikov. Rdeča nit letošnjega pohoda je bila že tretja izdaja Vertovčeve Vinoreje po originalu v letu 1844, vendar prva, ki jo je mogoče kupiti.

Prof. dr. Zora Korošec Koruza podpisuje Vertovčevo Vinorejo ...  Knjigo je založila Lavričeva knjižnica Ajdovščina, profesorica dr. Zora Korošec Koruza pa je za to izdajo prispevala še priročen slovar narečnih besed in manj razumljivih strokovnih izrazov. Da jo velja večkrat prebrati, je poudarila dr. Koruza v slavnostnem govoru na osrednji slovesnosti v Šmarjah, saj ponuja strokovne napotke, ki so aktualni še danes. Odlomek iz Vinoreje je prebral direktor Lavričeve knjižnice Artur Lipovž. Zbrane je na slovesnosti pozdravil še predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej, za kulturno kuliso so tokrat imenitno poskrbeli pevci okteta Castrum, ki so peli že pri maši, ob zaključku slovesnosti pa je pohodnike na nadaljevanje poti pospremil harmonikaš Aljoša Makovec.

Veselo na Vrtovčah Doživetij na letošnjem pohodu ni manjkalo: cerkvica sv. Marjete je bila odprta, tu so se pohodniki lahko okrepčali s toplim čajem; na Planini je bilo družabno, v starši šoli so se predstavljali domači kamnoseki; Jože je v svoji kolibi bodril pohodnike na poti na Ojstri vrh; lepo dobrodošlico so pripravili v zaselku Potok; na Vertovčevi rojstni domačiji na Jakulinih je bila na ogled priložnostna razstava Vertovčevih del, tu je bilo dopoldan mogoče kupiti Vinorejo. V Šmarjah so pohodniki lahko pomalicali, se udeležili maše, nato je sledila še proslava. Nadvse družabno je bilo na Vrtovčah, kjer so za pohodnike iz pozabe potegnili dišeče, sveže ocvrte kruhove šnite. Na Ustjah je bila kar gneča okoli nove turistično-informativne table. Na zaključku, pod hrastom, pa so se pohodniki razživeli, Domači ljubitelji Tomosovih motorinčkov, letos s prav posebnim modelom :) tudi zaplesali. Bogato obložene stojnice so kar vabile s svojo domačo ponudbo, odziv je bil odličen. Prav tako je bilo na zaključku mogoče kupiti Vinorejo. Posebno doživetje pa je bil obisk domačih ljubiteljev Tomosovih motorinčkov, ki so že v četrto na kolesih opravili naš pohod. Lepo prenovljeni starodobniki so pritegnili mnogo radovednih pogledov. 

Društvo Matija Vertovec se zahvaljuje vsem, ki ste pomagali pri zahtevni organizaciji.  Ekipe Gorske reševalne službe Tolmin, Prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina in reševalcev Zdravstvenega doma Ajdovščina so skrbele, da so vsi pohodniki varno prišli do cilja. Prostovoljno gasilsko društvo Col je skrbelo za parkiranje. Turistično društvo Vinoreja Šmarje je organiziralo dobrodošlico v Šmarjah, Turistično društvo Vrtovče pa na Vrtovčah. Domači kmetje, ponudniki, so se res izkazali in z domačo ponudbo in dobro voljo ob pohodnikih poteh skrbeli za razpoloženje pohodnikov;

Predvsem pa velika hvala pohodnikom iz vseh koncev Slovenije, ki se niste ustrašili vremena in ste se v tako lepem številu udeležili 16. pohoda po Vertovčevih poteh. Vabljeni na prihodnji pohod, prvo nedeljo po martinovi nedelji, 19. novembra 2017!