Vertovčeva VINOREJA bo okronala letošnji pohod

datum: 16.11.2016
kategorija: Novice

V teh dneh bo ugledala luč sveta nova izdaja prepisa Vinoreje. Na dan 16. pohoda po Vertovčevih poteh, v nedeljo, 20. novembra, pa bo ta pomembna knjiga, biblija slovenskih vinogradnikov, prvič na voljo tudi za nakup.

 Pred letom dni smo v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini predstavili prepis knjige Vinoreja za Slovence. Izdala jo je Občina Ajdovščina v sodelovanju z Društvom Matija Vertovec, ki skrbi za ohranjanje izročila in spomina na avtorja, Matijo Vertovca (Vrtovca). Knjiga ima značaj protokolarnega darila občine in občinskih ustanov, zato ni bila prosto dostopna.

Zato je Lavričeva knjižnica v dogovoru in sodelovanju z Občino Ajdovščina in Društvom Matija Vertovec izdala drugi natis prepisa knjige, ki je namenjen splošni javnosti. Že ob lanski predstavitvi je avtorica dr. Zora Korošec Koruza povedala, da pripravlja za naslednjo izdajo tudi slovarček narečnih in strokovnih izrazov za lažje branje - ta je zdaj dodan, tudi ta je delo dr. Zore Korošec Koruza.  Avtorica je tudi znova pregledala celotno knjigo in odpravila morebitne napake ob prvi izdaji. Knjiga bo ("buhnedej kašne toče, kej pole bo ratalu k'snu") prišla iz tiskarne Grafika Soča (tiskala je tudi prvo izdajo) v petek, 18. novembra, v nakladi 1.000 izvodov. 

To nadvse zanimivo knjigo, prvi strokovni priročnik za vinogradnike in vinarje, je leta 1844 napisal Matija Vertovec, duhovnik, poljudnoznanstveni pisec, predvsem pa učitelj vipavskih vinogradnikov, ki se je rodil leta 1784 v Jakulinih v bližini Šmarij. Vinoreja je bila originalno zapisana v bohoričici, katere znaki za sičnike in šumnike danes večini predstavljajo oviro. V prepisu so zamenjani zgolj ti znaki, medtem ko besedilo ohranja jezikovno žlahtnost Vertovovčevega časa.

13. pohod po Vertovčevih poteh, november 2013Novo izdajo prepisa z dodanim slovarčkom strokovnih in narečnih izrazov bo mogoče kupiti na letošnjem Vertovčevem pohodu, v nedeljo, 20. novembra, in sicer med 9.00 in 11.00 v Jakulinih (rojstna hiša M. Vrtovca), in od 14.00 do 16.00 pod mogočnim hrastom pod Ustjami. Morda je to še dodaten razlog, da se udeležite pohoda, ki že več let privablja množice pohodnikov.

Knjiga bo kasneje na voljo v vseh enotah Lavričeve knjižnice (Ajdovščina, Vipava, Podnanos, Potujoča knjižnica, Dobravlje). Interesenti jo lahko naročijo tudi po telefonu ali elektronsko na e-naslov tajnica@ajd.sik.si in jo dobijo po pošti (dodani so poštni stroški). 

Cena knjige je 20 EUR.

Zanimanje za nakup je izjemno veliko že pred izidom, tako da se naročila že vrstijo. V knjižnici pričakujemo, da bodo vinogradniki in vinarji iz Vipavske doline Vinorejo zagotovo uvrstili v svojo domačo knjižnico, prav tako pa jo bodo podarli kot darilo svojim poslovnim partnerjem.