Izvir Hublja - glavna atrakcija

datum: 07.11.2016
kategorija: Novice

Čeprav je bil vikend deževen kot že dolgo ne, pa tokrat padavine v občini Ajdovščina niso povzročile večjih nevšečnosti. Še več, gasilci niso opravili niti ene intervencije.

hubelj16aHubelj je bil sicer napolnjen do roba, pod elektrarno tudi čez rob in se je razlil na bližnji travnik, toda to se ob visoki vodi redno dogaja. Zato pa je bil izvir Hublja včeraj najbolj obiskovana lokacija in atrakcija, dopoldne z avtomobili, ko pa je popoldne nehalo deževati, se je iz mesta proti Fužinam valila procesija obiskovalcev. In imeli so kaj videti – voda je brizgala iz vsake luknje in špranje, posebej slikovit je bil slap iz najvišje ležečega bruhalnika, ki se 'aktivira' le ob najvišji vodi. Ljudje so lahko podoživeli moč vode, ki se je penila čez kaskade in pršilo je daleč naokrog, skoraj kot ob Niagarskih slapovih. Zato so družabna omrežja preplavili posnetki (fotografije,

Sicer pa je imel Hubelj najvišji vodostaj v nedeljo točno opoldne (200 cm) s pretokom 45 kubičnih metrov na sekundo. V štiriindvajsetih urah je pretok upadel kar za dve tretjini (pri vodostaju 132 cm), prav tako se je znižala tudi temperatura vode za celo stopinjo (na 8,3). Vse te podatke je moč spremljati na spletni strani agencije ARSO, saj so tudi na Hublju (v bližini elektrarne) postavili merilno napravo.